Prøv avisen

Ny forskning: Børn og ældre er mest overtroiske

Forskerne forklarer menneskers tendens til at være overtroiske med en U-formet kurve, som går ud på, at tanker om det overnaturlige går nedover med ældre børn og stiger igen, når man bliver ung voksen.

Religiøse mennesker bliver mere overtroiske med alderen, når det kommer til spørgsmål om døden, livets oprindelse og sygdom.

Kan man tro på det uforklarlige, samtidig med at man tror på formler og evolutionsteori?

Forskere fra Texas University har studeret, hvordan mennesker fra helt forskellige kulturer forholder sig til nogle af livets store spørgsmål, skriver forskning.no.

Det nye studie har behandlet kristne samfund i USA, Vietnam, Mexico og Europa, indere og forskellige folkegrupper i Afrika.

Forskerne har analyseret over 30 forskellige studier om, hvordan folk i alderen 5-75 år forklarer livets oprindelse, sygdom og død.

I et af studierne, som forskerne så på, blev børn præsenteret for flere fortællinger om personer med AIDS, og hele 57 procent kombinerede trolddom og biologiske forklaringer. Et eksempel på dette var trolddom kan placere et HIV-smittet menneske i dit liv.

LÆS OGSÅ: Kan religion og videnskab følges ad?

Overnaturlige årsager var meget populære blandt børn, men faktisk endnu mere populære blandt de voksne deltagere.

Lektor Nora Stene, ved Institut for kulturstudier og orientalske sprog på Universitetet i Oslo, fortæller til forskning.no, at resultaterne kan overføres til skandinaviske forhold.

"Det almindelig er, at man kombinerer årsagsforklaringer, både videnskabelige forklaringer og det, man kender fra traditionelle forklaringer, som folketro eller mere traditionelle religioner," siger hun til forskning.no.

LÆS OGSÅ
: Hvad er meningen med livet?

Troen på religion, trolddom eller karma kan ofte forsvinde, når man bliver ældre og lærer mere om for eksempel Darwins evolutionsteori eller andre videnskabelige forklaringer.

I udviklingspsykologi har man længe troet, at unge børn gradvist forlader troen på det overnaturlige og i stedet erhverver sig et mere objektivt, rationelt syn eller en mere videnskabelig tilgang til, hvorfor ting sker.

Forskerne forklarer det med en U-formet kurve, som går ud på, at tanker om det overnaturlige går nedover med ældre børn og stiger igen, når man bliver ung voksen.

Læs resten af artiklen samt flere eksempler på spørgsmål, som de religiøse besvarede med overnaturlige forklaringer, på Videnskab.dk.

Andre artikler fra Videnskab.dk:
Danske baptister dør sjældnere af kræft
Usikkerhed fører til overtro
Star Wars på skoleskemaet i kristendom