Prøv avisen

Ny imam udvælges i tv-show

tv-show i Malaysia udvælger den næste imam i Kuala Lumpur Foto: fra Facebook

I Malaysia tager man utraditionelle metoder i brug for at finde ny imam

Ti mænd i konkurrence på sang- og underholdningsevner. Udstemning af én af dem hver uge. Kæmpe mediefokus. Lyder det bekendt? Man tror, der er tale om en malaysisk udgave af X-faktor, men det er det ikke. I stedet er et TV-show i Malaysia i gang med at finde en ny imam til en stor moské i Kuala Lumpur

I showet kaldet Ung Imam konkurrerer 10 unge mænd på hvor smukt de kan citere Koran-vers, hvor meget de ved om samfundet og om Islam samt evne til at rådgive om dagligdagsproblemer.

De unge bejlere skal også kunne fremvise praktiske færdigheder. I det første show blev de for eksempel sendt ud for at vaske, klargøre og begrave lig. De har også været på patrulje med politiet for at anholde fartglade unge. Dernæst var det aspiranternes job på politistationen at forsøge at tale de unge fra deres vaner ved at undervise dem i islam

Og showet er voldsomt populært i Malaysia efter bare tre ugers udsendelser. På facebook forsøger måske kommende svigermødre at sælge deres døtre til de unge mænd, og unge piger roser deres optrædener.

Efter den første hjemsendelse var ikke et øje tørt, da den hjemsendte Sharafuddin i bedste Robinson-stil lod sig interviewe efter showet og i tårer fortalte, hvordan han ville bede hårdt og længe for at lære af sin tidlige afsked.

Det er samtidig ikke kun populær underholdning. Hafizul Fadly, som er en 27-årig markedsanalytiker, mener, at showet kan bidrage til at ændre forståelsen af muslimer.

Disse unge imamer er moderne, og det har vi brug for. Muslimer af i dag er meget progressive, udtaler han til Wall Street Journals hjemmeside og fortsætter:

Efter 9/11 er det godt for os at vise det sande billede af islam.

Selvom showet kan ses som et eksempel på den modernisering af islam, der foregår i Malaysia, er der stadig stærke fundamentalistiske strømninger i landet.

Tidligere på året blev tre muslimske kvinder stenet efter Sharia-brud og politi og Wall Street Journal skriver også, at politi og regering melder om al-Queda-forsøg på rekruttering af unge mennesker på malaysiske universiteter.

Det er heller ikke sådan, at demokratiet er ved at tage overhånd; det er nemlig ikke ved sms-afstemning eller lignende, at den endelig udvælgelse af den nye imam vil blive udvalgt. Det er i stedet den tidligere stormufti fra Malaysias nationalmoské Hasan Mahmood, der egenhændigt står for hjemsendelsen af de unge, én efter én.

OwmnFrur9Ts&hl=da_DK&fs=1