Prøv avisen

Ny israelsk lov skal holde kritiske organisationer ude af skolerne

En ny lov betyder, at der vil blive nægtet adgang til skolerne for organisationer, der ”i og uden for Israel aktivt opfordrer til at retsforfølge israelske soldater for handlinger, de har begået under deres værnepligt”. Det er regeringen og især undervisningsminister Naftali Bennetts parti Jødisk Hjems måde at definere organisationen Breaking the Silence på, siger Yehuda Shaul, en af grundlæggerne af organisationen. Foto: Abir Sultan/Ritzau Scanpix

Loven er målrettet mod organisationen Breaking the Silence, der i årevis har debatteret værnepligt og besættelsen med israelske gymnasieelever

”Dette er det hårdeste slag imod ytringsfriheden nogensinde. Det er politisk. Man vil kvæle kritiske røster. Efter denne lov kan man ikke mere kalde Israel et frit samfund.”

Ordene er Yehuda Shauls, en af grundlæggerne af organisationen Breaking the Silence, og de falder over for Kristeligt Dagblad få minutter efter, at Israels parlament, Knesset, i går eftermiddag vedtog en ny tilføjelse til undervisningsloven.

I loven står der, at skoleundervisningen i Israel skal ”uddanne eleverne til en meningsfyldt værnepligt i IDF, det israelske forsvar, eller tilsvarende nationalservice”.

Den nye tilføjelse giver undervisningsministeren ret til at forbyde eksterne organisationer i at mødes med skoleeleverne, hvis ministeren vurderer, at de ikke tilslutter sig den nævnte opgave.

Særligt udpensles det i loven, at der vil blive nægtet adgang til skolerne for organisationer, der ”i og uden for Israel aktivt opfordrer til at retsforfølge israelske soldater for handlinger, de har begået under deres værnepligt”.

Det er regeringen og især undervisningsminister Naftali Bennetts parti Jødisk Hjems måde at definere organisationen Breaking the Silence på, forklarer Yehuda Shaul. Det er ikke sådan, organisationen definerer sig selv. Siden 2004 har Breaking the Silence indsamlet og offentliggjort vidnesbyrd fra soldater og officerer om, hvad de har foretaget sig som soldater på Vestbredden og i Gaza. Vidnesbyrd, der handler om alt fra besættelsens daglige chikane som at stjæle bilnøgler fra palæstinensere ved vejspærringer til at affyre artilleri mod civile områder til trods for, at artilleri ikke må benyttes i bebyggede områder.

Breaking the Silence har aldrig lagt skjul på, at organisationens mål er at skabe debat i Israel om besættelsen af de palæstinensiske områder og bringe den til ophør.

Regeringspolitikere har hæftet sig ved, at Breaking the Silence optræder uden for landets grænser med sine kritiske vidnesbyrd, og bekymringen er, at diverse anti-israelske organisationer kan bruge informationerne til at stykke krigsforbrydelsesanklager imod Israel sammen.

Loven rammer også andre israelske organisationer som B’tselem, hvis direktør forrige år talte i FN’s Sikkerhedsråd om besættelsens menneskerettighedsovertrædelser.

Oppositionen har i Knesset kritiseret loven for at ville ramme al kritisk debat, mens en af initiativtagerne fra Jødisk Hjem, Shuli Mualem-Refaeli, i går fastholdt, at loven skal standse dem, der tilsværter Israel ude i verden.

Yehuda Shaul er uenig:

”For mig at se er der kun et eneste formål med denne lov, og det er at styrke besættelsen og bosættelsespolitikken i de besatte områder,” siger han.8