Israel bliver det første land til at lukke ned efter anden coronabølge

Trods protester bliver Israel fredag det første land til at lukke ned for at inddæmme anden coronabølge

Coronasmitten er eksploderet i Israel. I de næste tre uger må befolkningen døje med en ny runde drastiske tiltag mod hverdagen i den jødiske stat.
Coronasmitten er eksploderet i Israel. I de næste tre uger må befolkningen døje med en ny runde drastiske tiltag mod hverdagen i den jødiske stat. . Foto: Jack Guez/AFP/Ritzau Scanpix.

Fra klokken 14 fredag er israelerne igen underlagt restriktioner for at dæmme op for coronaen. Smittetallet ramte i tirsdags en rekord med 5523 smittede på et døgn. Den nye nedlukning gælder foreløbig i tre uger.

Men beslutningen om at lukke Israel uden klarhed over kriterierne for at åbne landet igen bliver voldsomt kritiseret. Skoler, hoteller, restauranter og kulturinstitutioner lukkes for at undgå smittespredning. Man må forsamles 10 inde og 20 udendørs. Men efter pres fra de to ortodokse religiøse regeringspartier er forsamling til gudstjeneste i synagoger alligevel tilladt. To centrale jødiske helligdage – det jødiske nytår, Rosh Hashana og Yom Kippur – markeres henholdsvis i aften og mandag om en uge.

”Gå af. Stop nedlukningen og beskyt økonomien,” krævede oppositionsleder Yair Lapid fra midterpartiet Yesh Atid i onsdags og betegnede regeringens coronapolitik for at være mislykket.

”Beslutningen om lukning er politisk og er taget af hensyn til de religiøse partier, uden hensyn til smittetallene eller til dem, der rammes økonomisk,” lød anklagen fra en anden oppositionspolitiker, Avigdor Lieberman fra det sekulære højreparti Yisrael Beiteinu.

Regeringen forklarer, at det netop er af hensyn til borgerne, at der ikke lukkes helt så omfattende ned som i marts og april, hvor gaderne lå øde.

”Den her lukning er mere en schweizerost end en nedlukning,” sagde sundhedsminister Yuli Edelstein i onsdags.

Først i går offentliggjorde regeringen den endelige liste af undtagelser for forbuddet om at fjerne sig mere end 500 meter fra hjemmet. Det må overskrides for at gå på arbejde, købe mad, gå til lægen, hente eller bringe delebørn, køre til lufthavnen, motionere alene eller for at demonstrere. De religiøse partier har desuden krævet undtagelser i forbindelse med rituelt bad og begravelser.

Ikke kun sundhedsmæssige hensyn ligger bag den hullede lukning, forklarede den ansvarlige for folkesundhed i sundhedsministeriet, Sharon Elroy-Preiss, tidligere på ugen.

”Jeg har svært ved at kalde det en nedlukning, for det er det ikke. Vi er i en kritisk periode. Vi forsøger at lukke for aktiviteter med stor smittefare samtidig med, at vi forsøger at undgå panik. Forretningerne er åbne: Der er igen grund til hamstring. Men prisen bliver, at smittetallene sandsynligvis ikke vil falde,” forudså Elroy-Preiss over for radiostationen Kan.

Hun opfordrede befolkningen til at tage et personligt ansvar, undlade demonstrationer og holde gudstjeneste udendørs og ikke i synagogerne, selvom regeringen tillader det.

Synagogereglerne afspejler premierminister Benjamin Netanyahus politiske dilemma. De israelske smittetal begyndte at stige fra 200 i juli og nåede i denne uge 5500. Over sommeren viste registreringen, at over halvdelen af de smittede enten var ortodokse jøder eller arabere. Begge grupper holdt enorme bryllupper med tusinder af gæster uden påbudte mundbind.

Men da sundhedsmyndighederne ville indføre geografisk baserede restriktioner, kaldte de religiøse politikere det diskrimination. Derfor er hele landet nu lukket. Netanyahu frygtede, at hans regeringskoalition skulle splittes, netop som han og USA’s præsident, Donald Trump, var ved at organisere fredsaftaler mellem Israel og De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain, som blev underskrevet i Washington i denne uge.