Ny lov deler vandene: Spanien vil gøre det lettere for teenagere at få abort

Den spanske regering arbejder på flere love, der skal sikre kvinders rettigheder, heriblandt lettere adgang til abort. Men mange læger på offentlige sygehuse nægter

Abortmodstandere beder foran en privatklinik, som udfører aborter, i Spaniens hovedstad Madrid.
Abortmodstandere beder foran en privatklinik, som udfører aborter, i Spaniens hovedstad Madrid. Foto: Susana Vera/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hvor gammel skal en kvinde være for selv at bestemme, om hun vil have foretaget en abort? Det spørgsmål diskuterer de i Spanien, hvor regeringen vil gøre det muligt for teenagere ned til 16 år at stoppe deres graviditet. I dag kræver det et ja fra forældrene, hvis en kvinde under 18 år skal have foretaget en abort, ligesom det gør i Danmark.

“Et af de mest kontroversielle debatter i Spanien lige nu handler om, hvor gammel man skal være for at stoppe sin graviditet uden forældrenes samtykke. Sådan en lov vil være en kæmpe forandring,” siger professor Laura Chaqués Bonafont, der forsker i sundhedspolitik og moralske spørgsmål ved universitetet i Barcelona.

Kvinders rettigheder er en kernesag for den socialistiske regering i Spanien, og over de seneste uger er samtykkeloven blevet ændret, og underhuset i parlamentet har godkendt, at regeringen kan arbejde på en lov, der skal gøre køb af sex ulovligt. Og så skal parlamentet altså senere på året stemme ja eller nej til en lovpakke, der blandt andet vil gøre det lettere at få en abort.

Ifølge Laura Chaqués Bonafont deler abort den spanske befolkning i tre grupper. To mindretal og et flertal. Det ene mindretal går ind for fri adgang til abort og ser ikke nogle store moralske problemer heri. Det andet mindretal mener, at abort bør være kriminelt. Og så er der det store flertal, som siden midten af 1990’erne har været for abort.

“Men de fleste fra flertallet bryder sig ikke om abort. Sagt på en anden måde så mener de fleste spaniere ikke, at læger og kvinder skal risikere at komme i fængsel for at stoppe en graviditet - som situationen var før 2010 - men de mener, at abort er problematisk og forbundet med en lang række negative moralske bekymringer,” siger professoren.

Kvinder er splittede

Abort blev lovligt i Spanien i 2010 under den forrige socialistiske regering, og dengang kunne kvinder ned til 16 år få foretaget en abort uden forældrenes samtykke. Men det ændrede den konservative regering i 2015.

Den socialistiske koalitionsregering godkendte for nylig lovpakken med abortspørgsmålet, og derfor skal den senere på året til afstemning i parlamentet. I samme lovpakke skal de spanske parlamentarikere også forholde sig til, hvorvidt kvinder med kraftige menstruationssmerter skal kunne holde sygefri. Spanien vil i så fald være det første land i Europa til at indføre sådan en lov. Men spanske kvinder er uenige, om sådan en lov gavner kvinders muligheder eller ej. Det gælder internt i feministbevægelsen såvel som blandt kvinder generelt.

“Det vil kun skabe flere konflikter, når folk skal beslutte, om de skal ansætte en kvinde eller ej,” siger den 21-årige student Pablo Beltran Martin til nyhedsbureauet Reuters, mens den 28-årige skuespiller Cristina Diaz fortæller samme medie, at hun mener, forslaget er en god ide.

“Hvis en kvindes menstruation forhindrer hende i at arbejde, så er det da fremragende, at hun kan bede om at holde sygefri. Ligesom enhver anden person, som har problemer med helbredet.”

Mange læger nægter

Mens befolkningen diskuterer, og parlamentarikerne voterer, så støder arbejdet for kvinders rettigheder på andre udfordringer ude i det spanske samfund. Det gælder særligt abort, for selv om kvinder har ret til at få udført en abort på offentlige sygehuse, betaler 85 % af alle aborterende kvinder sig fra at få det udført på en privat klinik.

Spanske læger kan nemlig nægte at udføre en abort af personlige moralske årsager. Og det gør rigtigt mange læger på de offentlige sygehuse. Sidste år skabte lægen Marta Vigara debat i Spanien, da hun til radiostationen SER fortalte, at hun ikke kunne få en abort på et stort offentligt sygehus i Madrid - hvor hun selv var ansat - selv om gynækologer anbefalede en abort, fordi fostret var til fare for morens helbred. Det fik ligestillingsminister Irene Moreno til tasterne.

“Det haster med at få reformeret abortlovgivningen. Kvinders ret til at bestemme over deres egen krop skal beskyttes ved lov,” skrev ministeren på det sociale medie Twitter.

Regeringen siger, at den vil løse læge-udfordringen ved at tilføre flere ressourcer og ved at kræve, at alle sygehuse skal have læger, der vil udføre abort, mens abortmodstandere mener, at lægers ret til at nægte at udføre abort bør beskyttes endnu bedre. Professor Laura Chaqués Bonafont vurderer, at det kommer til at tage lang tid, før adgangen til abort på offentlige sygehuse ændrer sig i Spanien.

“Vi må se, hvordan det udvikler sig over det næste årti. Spanien har gjort super gode fremskridt, men der er stadig en masse arbejde forude,” siger Laura Chaqués Bonafont.