Ny Muhammedkrise under opsejling? Sverige i stormvejr om tvangsfjernelser af muslimske børn

Falske historier om, at svenske myndigheder kidnapper muslimske børn, medfører nu massiv kritik, trusler og sågar opfordringer til terror. Sagen giver mindelser om Muhammed-krisen, siger ekspert

Mandag var der demonstration mod tvangsfjernelser af børn i Sverige foran det svenske parlament. Debatten har desuden ført til misinformationskampagne mod Sverige på sociale medier.
Mandag var der demonstration mod tvangsfjernelser af børn i Sverige foran det svenske parlament. Debatten har desuden ført til misinformationskampagne mod Sverige på sociale medier. . Foto: Paul Wennerholm/TT/Ritzau Scanpix.

I slutningen af december skete der noget, som fremkaldte dybe panderynker hos Sveriges myndighed for psykologisk forsvar.

Arabisksprogede konti på sociale medier – i nogle tilfælde med hundredtusinder af følgere – begyndte at sprede falske oplysninger om tvangsfjernelser af børn i Sverige. Og nu er sagen gået fra slemt til værre, blandt andet med en demonstration mandag foran Rigsdagen.

"Den seneste uge er det eskaleret kraftigt, og i kommentarfelter er der opfordringer til terrorangreb og trusler rettet mod myndigheder," siger Mikael Tofvesson, der er operativ chef ved myndigheden for psykologisk forsvar, til Sveriges Radio.

"Man taler om, at blod skal flyde. At man skal angribe myndighederne på samme måde som ved Charlie Hebdo-angrebene," siger han med henvisning til terrorangrebet på det franske satireblad i 2015.

Ifølge Mikael Tofvesson er kommuner og myndigheder i hele Sverige under pres:

"Lige nu arbejder vi sammen med forskellige myndigheder for at finde ud af, hvad der er behov for at gøre, og hvilke indsatser, som skal iværksættes. Hvad det drejer sig om, kan jeg ikke kan gå i detaljer med, da vi er udsat for et koordineret angreb."

Sagens omdrejningspunkt er udenlandske Twitter-profiler, som flittigt deler historien om, at svenske myndigheder kidnapper muslimske børn som en del af en påstået krig mod islam.

Påvirkningskampagnens budskab spreder sig som en løbeild på internettet, og blandt andet har også den arabiske nyhedsstation al-Jazeera i et omdiskuteret indslag rapporteret om den svenske lovgivning, der tages i brug ved tvangsfjernelser.

Ifølge Sofie Löwenmark, der er journalist på det svenske netmedie Doku, som laver undersøgende journalistik om islamistiske miljøer, er sagen yderst alvorlig.

"Det, der sker lige nu, er ekstremt voldsomt. Og situationen forværres time for time. Både den vrede, som pludselig rettes mod Sverige fra en masse mennesker i primært Mellemøsten og Nordafrika, men også vreden, som vokser her i Sverige," siger hun.

Ifølge Löwenmark blev der i løbet af søndagen brugt et arabisk hashtag om Sverige og tvangsfjernelser cirka hvert tiende sekund. Desuden deles billeder af Sverige i blågule farver med hashtagget #BoycottSweden flittigt på sociale medier.

"Jeg har aldrig set noget lignende i forhold til Sverige, og der er klare paralleller til forløbet omkring den danske karikatur-krise," siger hun.

Samme konklusion når Magnus Ranstorp, ekspert i ekstremisme og voldsbekendende islamisme ved Forsvarshøjskolen i Stockholm.

"Det her er en ganske alvorlig situation, en slags perfekt storm, hvor både imamer i Sverige, som udgør en trussel mod rigets sikkerhed, samt folk fra andre lande med forbindelse til terrornetværk medvirker til at sprede konspirationsteorier om Sverige," siger han og peger også på, at sagen giver mindelser om Muhammed-krisen.

"Indtil videre er en væsentlig forskel dog, at det ikke er stater, men en række andre aktører, som driver budskabet frem. Ændrer det sig, kan det blive kritisk for svenske interesser rundt om i verden."

Ifølge Sveriges myndighed for psykologisk forsvar handler den aktuelle misinformationskampagne om at skabe et negativt billede af Sverige og på den måde ramme landet. Derfor har Det Svenske Institut – en myndighed under Udenrigsministeriet, som har til opgave styrke opfattelsen af Sverige i udlandet – da også i flere arabiske medier forsøgt at tilbagevise den falske information, som er i omløb. Det fortæller Sveriges Television.

I virkeligheden tog krisen dog sin begyndelse i en række svenske Facebook-grupper, fortæller Sofie Löwenmark, der var den første journalist, som kom på sporet af sagen. Her har den lov, der har til hensigt at beskytte børn, og som tages i brug ved tvangsfjernelser, gennem længere tid været genstand for kritik i nogle minoritetsmiljøer.

"Socialtjenesten i alle Sveriges kommuner er kriminelle og slyngler. Det, de gør, er en del af krigsforbrydelser mod menneskeheden – børn og indvandrere og muslimske familier især," skriver en bruger i en af grupperne, som har over 10.000 medlemmer, ifølge Löwenmarks netmedie Doku. 

I grupperne udpeges Sverige som et racistisk land, og der spredes konspirationsteorier om, at tvangsfjernede muslimske børn tvinges til at smide tørklædet, spise svinekød, drikke alkohol og bære kors. Og utilfredsheden rækker ud over internettet.

Sofie Löwenmark fortæller, hvordan der i forbindelse med demonstrationer mod tvangsfjernelser i Gøteborg har været deltagere, som har filmet sagsbehandlere fra kommunen og sidenhen delt deres billede, navn og adresse i Facebook-grupperne. Grupper, hvor der samtidig forekommer trusler og billigelse af vold.

"Fuck Socialtjenestens kontor. Det her er jihad, det her er vores kultur. Det er ikke terrorisme," lyder en af Facebook-kommentarerne ifølge Doku.

"Om gud vil, bliver Sverige angrebet, og gud kommer til at hævne sig på dem," skriver en anden.

Eksemplerne er talrige, og ifølge Sofie Löwenmark bør de svenske myndigheder tage de nødvendige forholdsregler i den nuværende situation.

”Vi har set, hvordan der er mennesker i Sverige, som hænger både ansatte ved kommunen og politikere ud som mordere og kriminelle. Det er klart, at det kan betyde en ganske alvorlig trussel mod de her mennesker, når der samtidig opfordres til vold," siger hun.