Prøv avisen

Ny nedlukning truer i USA

- De vil ikke engang fængsle mordere! Hvad sker der? Sådan skriver præsident Donald Trump på Twitter om sine politiske modstandere hos Demokraterne. Foto: Yuri Gripas/Reuters

Forhandlinger i grænsestrid kollapsede i weekenden. Allersenest fredag skal der være nået en aftale, hvis ikke dele af det offentlige USA igen skal lukke ned.

Demokraterne og Republikanerne har på flere måder ramt en mur i bestræbelserne på at nå et kompromis om grænsesikkerhed.

Forhandlinger mellem en gruppe af 17 kongresmedlemmer i Washington kollapsede søndag.

Og uret tikker. Lykkes det ikke at nå til enighed inden fredag, så vil dele af det amerikanske statsapparat lukke ned - præcis som det var tilfældet i december og januar, hvor hundredtusindvis af offentligt ansatte enten blev tvunget på orlov eller måtte arbejde uden løn.

Selv om den endelige deadline først er fredag, har de to partiers forhandlere haft som mål at nå en aftale allerede mandag. På den måde ville der være tid til i ro og mag at få den nødvendige lovgivning igennem Kongressens to kamre og til underskrift hos præsidenten.

- Det står stille lige nu, lød det søndag fra den republikanske senator Richard Shelby på Fox News.

- Jeg vil sige, at det er fifty-fifty, om vi får en aftale, fortsatte han.

I centrum af striden står præsident Donald Trumps ønske om en mur ved grænsen til Mexico.

Men det, der i weekenden fik forhandlingerne til at bryde sammen, var et krav fra Demokraterne, skriver The New York Times. Demokraterne ønsker et loft over, hvor mange illegale indvandrere, der allerede er i USA, immigrationsmyndighederne kan tilbageholde ad gangen.

Forslaget om et loft skal få myndighederne til at fokusere mere på indvandrere, der har begået kriminalitet, og mindre på indvandrere, der "blot" opholder sig ulovligt i landet.

Republikanerne mener, at loftet på 16.500 sengepladser hos immigrationsmyndighederne er for lavt. I Det Hvide Hus ryster Donald Trump mildest talt på hovedet.

- De vil ikke engang fængsle mordere! Hvad sker der? spørger Trump på Twitter.

Han er mandag i El Paso i den sydlige delstat Texas, hvor han ventes at argumentere for, hvorfor der skal opføres en mur mod Mexico.

Når det gælder grænsemuren, tegner der sig dog heller ikke et kompromis, som præsidenten vil acceptere. Ved forhandlingsbordet er der ifølge The New York Times snak om at afsætte mellem 1,3 og 2 milliarder dollar til "barrierer ved grænsen". Det er langt under de 5,7 milliarder dollar, som Trump har krævet.

Det var manglende penge til grænsemuren, der førte til den seneste nedlukning af dele af det offentlige USA. Nedlukningen varede 35 dage - den længste nogensinde - og løsningen var kun midlertidig. Statsapparatet blev genåbnet i tre uger, i håb om at konflikten ville kunne blive løst inden for det tidsrum.

/ritzau/