Ny pilgrimsvej er langtfra en uskyldig turistattraktion

USA’s ambassadør i Israel deltog i denne uge i åbningen af en bosættertunnel i kontroversiel arkæologisk park i Østjerusalem

Den amerikanske ambassadør i Israel, David Friedman taler ved indvielsen af tunnelen i arkæologiparken Davids By i den palæstinensiske landsby Silwan under overskriften ”Hvor alting begyndte”. –
Den amerikanske ambassadør i Israel, David Friedman taler ved indvielsen af tunnelen i arkæologiparken Davids By i den palæstinensiske landsby Silwan under overskriften ”Hvor alting begyndte”. – Foto: Tsafrir Abayov/Reuters/Ritzau Scanpix

I 2004 sprang et kloakrør i landsbyen Silwan, en tætbebygget landsby i Østjerusalem, der ligger lige syd for det gamle Jerusalems bymur. Da kommunen kom for at reparere kloakrøret, opdagede man noget, der lignede en bred gade og nogle trappetrin under den nuværende gadehøjde.

Sådan blev arkæologerne opmærksomme på det, der siden er blevet kaldt pilgrimsvejen. En 600 meter lang brolagt gade, der løber flere meter under Silwans boliger og gade. Det blev anslået, at den underjordiske gade går fra den såkaldte Shiloah Pool, der fyldes af vand fra en nærliggende kilde. Jødiske pilgrimme havde i sin tid foretaget rituelle afvaskninger i poolen, inden de gik op ad bjerget til Templet. Arkæologerne begyndte at grave. Det tog seks år. I mandags blev 350 meter af vejen indviet.

Fortiden dukker op med hvert eneste spadestik, man tager i Jerusalem, men nutiden er altid lige om hjørnet. Jerusalems politiske problemer fornægter sig ikke.

Pilgrimsvejen er en del af Davids By, en arkæologisk park, der bliver drevet af bosætterorganisationen Elad i Silwan. Davids By er den eneste arkæologiske park i Israel, der ikke drives af staten, men støttes af den. Elads mål er at sikre jødisk tilstedeværelse i de arabiske dele af Jerusalem, altså i Østjerusalem, enten i form af bosættelser eller arkæologi.

Derfor var åbningsceremonien en politisk handling med politiske gæster: Israels premierministerfrue, Sara Netanyahu, den amerikanske Israel-ambassadør, David Friedman, præsident Trumps Mellemøst-udsending Jason Green-blatt, den republikanske senator Lindsey Graham og amerikansk- jødiske donorer.

”Vil du, eller skal jeg først?,” så det ud, som om Sara Netanyahu spurgte ambassadør David Friedman, under åbningen af de 350 meter vej, der er gravet ud som en tunnel afstivet af en enorm jernkonstruktion.

De to stod med hver deres forhammer på vej til at slå hul i en mur opført til dagen. De skulle bane vej for historien.

”Davids By gør det bibelske Jerusalem levende og giver alle og enhver mulighed for at vandre der, hvor Israels gamle profeter udtalte revolutionerende ord om frihed og menneskeværd,” sagde ambassadør Friedman og understregede, at der er tale om fælles amerikansk-israelske forfædre.

Mens store ord blev talt under jorden, kunne familier i Silwan betragte de dybe revner og sprækker, der er kommet i vægge og gulve, mens graveriet under dem har stå-et på. De har ved dommerkendelse ingen adgang til at se udgravningerne og sikre sig, at der er stivet behørigt af.

Jamal Amro, professor i arkitektur fra Bir Zeit-universitetet i Ramallah, kaldte ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau Wafa åbningsceremonien for en ”forbrydelse over for palæstinenserne”, fordi den ”konsoliderer princippet om, at Israel har suverænitet i hele Jerusalem over jorden og under den”.

Selvstyrets udenrigsministerium i Ramallah protesterede imod, at USA nægter palæstinenserne deres rettigheder. Palæstinenserne ønsker en dag at oprette en egen stat med Østjerusalem som hovedstad, og dette ønske står centralt i den såkaldte to-stats-løsning, som både USA og EU har arbejdet hen imod i samtlige fredsløsninger, der har været på bordet siden Osloaftalen i 1993.

Inden han blev USA’s ambassadør, har David Friedman økonomisk støttet en række israelske bosættelser på Vestbredden, og i et nyligt interview har han sagt, at Israel har ret til at beholde dele af Vestbredden, som israelerne erobrede under Seksdageskrigen i 1967. Sidste sommer flyttede præsident Donald Trump den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem og anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad.

Friedmans tilstedeværelse ved åbningen af bosætterbevægelsen Elads pilgrimsvej signalerer, at Donald Trump også støtter Israels suverænitet i Østjerusalem. Det har ingen amerikansk eller europæiske politiker nogensinde før gjort.