Prøv avisen

Ny rapport: Breivik er egnet til straf

Forsvarer Geir Lippestad får udleveret den retspsykiatriske rapport om terrortiltalte Anders Behring Breivik af tingretsdommer Nina Opsahl i Oslo. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

En ny mentalundersøgelse af massemorderen Anders Breivik vurderer ham til at være klar til straf

Anders Behring Breivik er strafferetsligt tilregnelig og kan idømmes fængselsstraf.

Det mener de sagkyndige psykiatere Terje Tørrisen og Agnar Aspaas, der har stået for en ny mentalundersøgelse af massemorderen, ifølge vg.no.

Dermed får byretten i Oslo to modstridende psykiatriske vurderinger at forholde sig til, når retssagen mod Breivik indledes på mandag.

LÆS OGSÅ: 300 sider Breivik-rapport har taget tid

De to psykiatere, der har gennemgået al materiale i Breiviksagen og ført samtaler med ham før deres vurdering, er nået frem til en anden konklusion end den første undersøgelse.

Her lød vurderingen, at Breivik var så psykotisk, at han måtte dømmes til tvangsforvaring og ikke kunne idømmes fængselsstraf.

- Det har været vigtigt for os at undgå at drage konklusioner for hurtigt, siger psykiateren Agnar Aspaas, som har gennemført undersøgelserne af Breivik sammen med kollegaen Terje Törrisen.

Breivik har blandt andet været under døgnovervågning på et hospital i forbindelse med undersøgelsen.

Indholdet af den 300 sider lange rapport blev offentliggjort tirsdag i Oslos byret.

Iagttagere siger, at den nye vurdering vil indebære, at psykiatri og ekspertvurderinger fra psykiatere vil få en større plads under retssagen.

Mange mener, at den nye undersøgelse alene ved sin metodik er bedre end den foregående udredning, som blev stærkt kritiseret.

En del mener, at de to undersøgelser bør anses for at være ligeværdige, og at det først under retssagen kan afgøres, hvilken en af dem der er afgørende.

Det har hele tiden været et centralt spørgsmål i sagen, hvorvidt Breivik vidste, hvad han gjorde, da han forsøgte at sprænge regeringskvarteret i Oslo i luften og efterfølgende skød og dræbte 69 unge på Utøya 22. juli sidste år.