Ny test fastslår, at Storbritannien er et kristent land

Et konservativt kultursyn præger en ny håndbog og test for indvandrere, der vil være britiske statsborgere

Ifølge de britiske regler kan alle personer, som har boet mindst fem år i landet, ansøge om statsborgerskab. For ægtefæller og registrerede partnere er det tre år.
Ifølge de britiske regler kan alle personer, som har boet mindst fem år i landet, ansøge om statsborgerskab. For ægtefæller og registrerede partnere er det tre år. Foto: Olivier Corsan/PHOTOPQR/LE PARISIEN.

Konservative dyder er i højsædet i en ny statsborgertest, som indvandrere skal bestå, før de kan blive britiske statsborgere.

Regeringen vil afskaffe den tidligere test fra tiden under Labour-partiet.
Fremover skal kommende borgere lære første vers af nationalsangen udenad, og de får at vide, at Storbritannien historisk er kristent, og at alle lovligt har retten til at vælge deres religion eller vælge ikke at praktisere en religion.

LÆS OGSÅ: Er Storbritannien et kristent land?

Testen slår videre fast, at der ikke er plads til ekstremisme og intolerance, hvilket bliver set som et angreb mod islamisk fundamentalisme.

Det fremgår af de planer, som den britiske indenrigsminister, Theresa May, er på vej med. Testen af indvandrere er baseret på en håndbog, og regeringen mener, at den nuværende test og vejledning handler alt for meget om rettigheder, som hvordan man får overførselsindkomster og menneskerettigheder. Det skal efter planerne erstattes af en håndbog og tilhørende test, som handler om, hvad den konservativt ledede regering mener er essensen af at være britisk.

Det er et skridt væk fra den gamle test med ting om rettigheder og praktiske informationer, som ikke har noget at gøre med britisk kultur til en test, som klart fortæller om ens personlige forpligtelser, og som giver en indføring i vor historie, forklarer en talsmand for indenrigsministeriet til den britiske avis The Sunday Times.

Den første statsborgertest for indvandrere blev indført af den daværende Labour-regering i 2005. Der er i alt 90 centre over hele landet, hvor potentielle nye statsborgere kan tage den 45 minutter lange test.

Fremover skal kommende borgere lære om kendte briter fra The Beatles til poeter som lord Byron, komponister som Edward Elgar, ingeniøren Isambard Kingdom Brunel og Emmeline Pankhurst, der i begyndelsen af sidste århundrede stod i spidsen i kampen for kvinders valgret. Hertil kommer kunstmalere som Turner, Gainsborough og Constable samt forfattere som Jane Austen, Charles Dickens og Thomas Hardy.

Skiftet i fokus vil gøre det sværere at bestå testen, siger Habib Mirza, som udbyder kurser, der forbereder folk til at gennemføre statsborgertesten.

Ændringerne vil være en voldsom forhindring for enhver, som ønsker at bosætte sig i Storbritannien. I forvejen kan flertallet af dem ikke tale engelsk. Selv mennesker, som taler engelsk og er født og vokset op her, vil have svært ved at gennemføre testen, siger Habib Mirza til den britiske nyhedsstation BBC Radio.

Han kritiserer videre, at alle skal lære første vers af nationalsangen, God Save the Queen, som specifikt referer til den kristne Gud.

At bede folk, som har en anden baggrund end kristen, om at lære nationalsangen kan stride mod deres religiøse og personlige overbevisning, og det er ikke rimeligt, siger han.

Ifølge de britiske regler kan alle personer, som har boet mindst fem år i landet, ansøge om statsborgerskab. For ægtefæller og registrerede partnere er det tre år.

I Danmark skal indvandrere som hovedregel have opholdt sig uafbrudt ni år i landet, flygtninge 0tte år, fra det tidspunkt, hvor de har fået opholdstilladelse, før de kan søge om dansk indfødsret.