Ny tysk regering varsler strammere flygtningepolitik

Den tyske kansler Merkel afviste tidligere et loft for antallet af asylansøgere, men et regeringsgrundlag mellem hendes konservative union og socialdemokraterne sætter nu klare grænser for asyl og familiesammenføring. Stramninger er i strid med konventioner, lyder kritik

Merkel, som i 2015 udløste en rekordstor flygtningetilstrømning ved at åbne de tyske grænser under mantraet ”vi klarer den”, er kommet med mindst tre store indrømmelser over for den del af det konservative bagland, som har været stærkt kritisk over for hendes flygtningepolitik.
Merkel, som i 2015 udløste en rekordstor flygtningetilstrømning ved at åbne de tyske grænser under mantraet ”vi klarer den”, er kommet med mindst tre store indrømmelser over for den del af det konservative bagland, som har været stærkt kritisk over for hendes flygtningepolitik. Foto: DPA/Ritzau Scanpix.

Da tyske toppolitikere med den kristeligt-demokratiske forbundskansler, Angela Merkel, i spidsen i går præsenterede grundlaget for en kommende forbundsregering, satte de også punktum for det Tyskland, som for blot et par år siden blev kendt for sin liberale flygtningepolitik og åbne grænser.

Merkel, som i 2015 udløste en rekordstor flygtningetilstrømning ved at åbne de tyske grænser under mantraet ”vi klarer den”, er kommet med mindst tre store indrømmelser over for den del af det konservative bagland, som har været stærkt kritisk over for hendes flygtningepolitik.

For det første skal Tyskland ifølge det nye regeringsgrundlag højst tage imod 180.000-220.000 asylansøgere om året, hvor kansleren tidligere har afvist en øvre grænse. For det andet er den gamle og nye regeringspartner, det socialdemokratiske SPD’s, ønske om at give flygtninge med begrænset opholdstilladelse ret til familiesammenføring fortsat suspenderet og bliver fra august indsnævret til 1000 mennesker om måneden. For det tredje har Angela Merkel sørget for, at formanden for det konservative bayerske søsterparti CSU og hendes største interne kritiker i flygtningepolitikken, Horst Seehofer, bliver indenrigsminister og dermed får ansvar for asylpolitikken. Seehofer har tidligere truet Merkel med at trække sit parti ud af forbundsregeringen, hvis ikke flygtningetilstrømningen blev stoppet. Han er lykkedes med at tilføje den hidtil usete titel hjemstavnsminister til sin nye portefølje.

Tyskland varsler dermed klare stramninger i en flygtningepolitik, der ellers har været kendt som en af Europas mest liberale. Det siger Albert Scherr, professor og leder af Institut for Sociologi ved Det Pædagogiske Universitet Freiburg, hvor han beskæftiger sig med migration.

”Den tyske flygtningepolitik retter sig i stigende grad mod at begrænse uønsket indvandring af flygtninge. Den retslige beskyttelse af flygtninge formindskes som reaktion på højrefløjens voksende indflydelse på tysk politik,” siger han blandt andet med henvisning til det højrenationale Alternativ for Tyskland, som efter valget i september for første gang kom i Forbundsdagen og nu er landets tredjestørste parti.

Det er dog vanskelig t at sige, hvad politikernes månedlige øvre grænse for familiesammenføring faktisk indebærer, fortæller J. Olaf Kleist, som forsker i flygtninge- og asylpolitik i Tyskand og Europa ved Universitet Osnabrück.

”Det er et godt spørgsmål, for ingen ved det. De har fastsat et antal uden at forklare, hvorfor det lige skal være 1000, eller hvordan udvælgelsesprocessen vil finde sted. Kriterierne er helt uklare. Så jeg ser det i første omgang som et signal om en strammere fremtidig politik,” siger han.

Den øvre grænse på cirka 200.000 asylansøgere om året er ligeledes først og fremmest et signal om stramninger og umulig at håndhæve uden at bryde love og konventioner, påpeger J. Olaf Kleist.

”Enhver, der ved noget om dette emne, siger, at det praktisk taget ikke lader sig gøre at have en årlig grænse som denne, da Tyskland har underskrevet internationale flygtningekonventioner og er bundet af europæisk lov, og derfor har asylansøgere ret til at søge asyl i Tyskland,” siger han.

J. Olaf Kleist understreger, at flygtninge med permanent asyl i Tyskland også har ret til fuld familiesammenføring, og det forventes, at 100.000-120.000 vil komme til Tyskland via denne mulighed. Grænsen på 1000 om måneden, som træder i kraft til august, hvor det nuværende stop ophører, gælder kun for gruppen med begrænset beskyttelse, som ventes på et tidspunkt at vende tilbage til deres hjemland. Der er ikke fastsat nogen overordnet øvre grænse for, hvor mange familiemedlemmer denne gruppe kan få til Tyskland, men det forventes, at 60.000 familiemedlemmer vil komme via denne mulighed.