Prøv avisen
Spørgsmål & svar

Professor: Zika-epidemi er kun alvorlig for gravide

Zika-virus breder sig hastigt og skaber frygt blandt Brasiliens gravide kvinder, fordi den kan forårsage alvorlige hjerneskader hos nyfødte.

Et stort udbrud af zika-virus i Sydamerika har fanget verdens interesse, fordi den kædes sammen med fosterskader. Men for ikke-gravide er den som en influenza, forklarer Allan Randrup Thomsen, professor i immunologi ved Københavns Universitet

Kan man kalde det igangværende udbrud for en epidemi?

"Ja, det kan man principielt set godt."

Er zika-virussen værre end influenza?

"I princippet ville zika-virussen ikke repræsentere noget større problem, hvis det ikke var, fordi virussen ser ud til at være forbundet med defekter hos børn af gravide, der har været smittet med infektionen."

"I den almindelige befolkning, som ikke er gravid, er det en relativ mild sygdom på linje med influenza-virus med noget udslæt, ledsymptomer, feber og generelt ubehag. På den måde er det ikke nogen alvorlig infektion. Det, der gør den alvorlig, er den risiko, der er for gravide og for deres fostre, hvis de bliver smittet med virusset under graviditeten."

Er det en ny virus?

"Nej, det er det ikke. Virussen har været kendt i mange år, og man har langsomt set en udbredelse."

"Formodentlig begyndte det i Afrika. Det var i hvert fald der, man så det isoleret første gang. I begyndelsen var der ikke ret mange tilfælde hos mennesker. Men efter 2007 begyndte det lige pludseligt at gribe om sig, også hos mennesker. Nu ser vi så, at det har bredt sig fra Afrika over Oceanien til Sydamerika og er nu på vej mod Mellemamerika og måske endda videre nord på."

"Virusset har været kendt, men man er først for alvor begyndt at interessere sig for det, efter at ikke så forfærdeligt gamle rapporter har vist, at der er en sammenhæng til fostre med små hjerner."

Er der flere epidemier end dem, vi hører om?

"Det kan meget vel være. Vi har andre virusinfektioner, der er relevante."

"Det, pressen især fokuserer på, er der, hvor der sker store ændringer fra den ene dag til den anden. Med zika-virus er der lige pludselig et større udbrud i Brasilien, og det har der ikke været før, så derfor er det selvfølgelig noget, der interesserer."

"Det ser ud, som om virusset vandrer op mod USA, og det er altid noget, der interesserer den vestlige presse."

Her ses en baby med zika-virus i Brasilien. Virussen medfører, at de nyfødte får små hjerner. Foto: Ueslei Marcelino/Reuters