Tysk protestpartis formand er en nybegynder på kométkurs

Frauke Petry er på mindre end et år blevet den islamkritiske tyske højrefløjs frontfigur

Frauke Petry, formand for Alternative für Deutschland, er født i det tidligere DDR og er uddannet kemiker.
Frauke Petry, formand for Alternative für Deutschland, er født i det tidligere DDR og er uddannet kemiker. . Foto: Scanpix.

Hun er den, de andre ikke vil lege med!

Frauke Petry, formand for det tyske højrefløjsparti Alternative für Deutschland, AfD, bliver betragtet som dårligt politisk selskab af stort set alle politikere i de andre tyske partier. Lige fra det borgerligt liberale FDP til det socialistiske Die Linke er der bred politisk enighed om, at partiet AfD, og dermed også Frauke Petry, ikke skal have indflydelse på tysk politik.

Isolationen af AfD har dog ikke forhindret den 40-årige Frauke Petry i at gøre en kométagtig karriere inden for tysk politik.

Hun er født i juni 1975 i det tidligere DDR i byen Dresden og voksede op i Schwarzheide i delstaten Brandenburg. Efter den tyske genforening var hun en succesrig virksomhedsleder, men opgav karrieren som direktør i 2013, da partiet AfD blev dannet.

Frauke Petry var partiets lokalformand i delstaten Sachsen ved delstatsvalget i 2014, hvor partiet fik et flot resultat med næsten 10 procent af stemmerne. I den efterfølgende tid lagde Frauke Petry pres på partiets grundlægger Bernd Lucke for at få ham til at skærpe AfD’s profil og gøre det mere indvandrerkritisk og anti-islamisk. Magtkampen endte med, at Bernd Lucke forlod partiet i 2015, og Frauke Petry overtog ledelsen sammen med politikeren Jörg Meuthen.

I løbet af blot få måneder er Frauke Petry ikke mindst på grund af sin mediebevidste optræden og sit fotogene ydre blevet den tyske højrefløjs gallionsfigur.

Umiddelbart har Frauke Petry og den tyske kansler Angela Merkel meget tilfælles: De er begge østtyskere og protestanter, de er uddannede kemikere, og begge er blevet ledere af partier, der ellers er temmelig mandsdominerede, men her hører lighederne også op. Lige siden Frauke Petry overtog ledelsen af AfD, har hun været en af de skarpeste modstandere af Angela Merkels ”vi klarer det”-politik over for flygtninge.

I januar forårsagede Frauke Petry en storm af forargelse, fordi hun i et interview til avisen Mannheimer Morgen udtalte, at der gerne måtte sættes våben ind mod flygtninge ved de tyske grænser. Senere har hun sagt, at ordene var revet ud af en sammenhæng, men interviewet har været medvirkende til, at magasinet Der Spiegel har givet hende øgenavnet ”Hadprædikanten.”

Delstatsvalget i søndags har især styrket de højreorienterede kræfter inden for AfD, og ifølge den tyske valgforsker Sebastian Friedrich fra Institut für Sprach- und Sozialforschung i byen Duisburg kan det blive svært for Frauke Petry at beholde ledelsen af partiet efter det tyske forbundsdagsvalg i næste år, hvis ikke hun bliver mere yderliggående.

”Frauke Petry har den fordel, at hun ikke tidligere har været partipolitiker, men er en nybegynder i tysk politik. Det virker, som om hun ikke har nogen fasttømrede politiske holdninger, og hun er meget fleksibel, så det er da muligt, at hun overlever og radikaliserer sig sammen med partiet,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Frauke Petry er separeret fra sin mand, præsten Sven Petry, som i øvrigt støtter Merkels flygtningekurs. Parret har fire børn.