Prøv avisen

Nye gæster til herbergerne i Betlehem

Alene i Betlehem er antallet af turister og pilgrimme steget med 96,5 procent i forhold til 2007. Mere end 1,1 million turister har besøgt byen, og højsæsonen, der ligger omkring jul, ventes at lokke endnu flere turister til Betlehem. - Foto: Foto: Nordfoto

Efter mange års nedtur oplever både Betlehem og Jeriko en kraftig vækst i antallet af pilgrimme og turister. En relativ ro i Jesu fødeby i de seneste to år har ført til, at turisterne tør vende tilbage

En imponerende fremgang. Det er måden, Det Palæstinensiske Selvstyre beskriver antallet af turister, der besøger Jesu fødeby, Betlehem, i øjeblikket.

En opgørelse fra de første ni måneder af 2008 gør året til absolut rekordår, hvad angår antallet af besøgende, siden den såkaldte intifadas begyndelse i 2000. Alene i Betlehem er antallet af turister og pilgrimme steget med 96,5 procent i forhold til 2007. Mere end 1,1 million turister har besøgt byen, og højsæsonen, der ligger omkring jul, ventes at lokke endnu flere turister til Betlehem.

Vi forventer endnu en stigning i antallet af turister i løbet af den kommende måned. Det er meget gode nyheder for den palæstinensiske økonomi, siger brigadegeneral Yoav Mordechai, der er chef for Israels civile administration på Vestbredden.

Siden begyndelsen af intifadaen i 2000 har Betlehems erhvervsliv lidt store tab.

Mange af byens butiksejere er afhængige af indtægter fra turismen, hvilket enten har fået mange til at forlade byen eller forsøge at sælge varer til de turister, der er blevet væk, via internettet.

Israels opførelse af den såkaldte sikkerhedsmur har ligeledes kvalt det meste af Betlehems forretningsliv i den nordlige del af byen. Men stigningen i antallet af turister varsler nu nye og bedre tider for byens handelsliv.

Ifølge Israels turistministerium skyldes den drastiske stigning i antallet af besøgende den forholdsvise ro, der har hersket i Betlehem siden 2006, men også at de israelske kontrolposter omkring byen er blevet lettere at krydse for besøgende, der ikke længere skal vente i timelange køer.

Øget turisme er lig med økonomisk vækst, og vi er nødt til at arbejde sammen for at promovere turistattraktionerne i Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre. Det er i begge nationers interesse, siger Israels turistminister, Ruhama Avraham Balila, der samtidig understreger, at Israel gør en stor indsats for at gøre sikkerhedskontrollen af turister så glat som mulig.

Sammen med Betlehem er turismen i ørkenbyen Jeriko også steget med omkring 46 procent siden 2007.

Begge byer anses i dag for at være de mest fredelige i Det Palæstinensiske Selvstyre og samtidig blandt de mest tilgængelige fra Jerusalem.

Byer som Ramallah og Nablus, der også har betydning i kristen tradition, er vanskeligere at nå frem til for turister på grund af de israelske kontrolposter.

allan@kristeligt-dagblad.dk