Murmaleri med lesbisk kys skaber debat i Rom

I begyndelsen af marts blev et nyt murmaleri indviet i Roms Tufello-kvarter. Værket viser to unge kvinder, lige inden de kysser hinanden. Det har sat sindene i kog

I begyndelsen af marts blev et nyt murmaleri indviet foran en metrostation i Roms Tufello-kvarter, som viser to kvinder, der nærmer sig et kys. Det er første gang i Italien, at et værk med et så klart homoseksuelt tema bliver bakket op af en kommunal myndighed. – Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix.
I begyndelsen af marts blev et nyt murmaleri indviet foran en metrostation i Roms Tufello-kvarter, som viser to kvinder, der nærmer sig et kys. Det er første gang i Italien, at et værk med et så klart homoseksuelt tema bliver bakket op af en kommunal myndighed. – Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix.

Man bliver nødt til at fjerne sig nogle meter fra murmaleriet for at få en tydelig idé om, hvad det forestiller. Men gør man det, vil man snart kunne få øje på temaet i et værk, der er udført af den italienske pixel-kunstner Arcadio Pinto med kunstnernavnet Krayon: To unge kvinder, der gnubber næser, lige før de kysser hinanden. Værket er 15 meter langt og fire meter højt og kan nu ses på en stor mur uden for Jonio-metrostationen i Tufello-kvarteret i det nordøstlige Rom.

Murmaleriet er blevet til på et initiativ af den romerske forening Gay Help Line, som yder telefonisk assistance til unge homoseksuelle med seksuelt relaterede problemer. Indvielsen fandt sted for omkring to uger siden med deltagelse af repræsentanter fra Roms kommune. Med til indvielsen var også den kendte homoseksuelle skuespiller Pietro Turano, der er aktiv i Roms Arcigay-forening for homoseksuelle.

”Dette værk har været undervejs i otte år, for der har været mange bureaukratiske problemer. Det er ikke et tilfælde, at vi har valgt at lade maleriet opføre ved en metrostation. Her er en betydelig strøm af personer. Det store kys skal være med til at gøre folk mere opmærksomme på de fordomme, som homoseksuelle ofte konfronteres med i Italien. Samtidig er værket et signal til homoseksuelle for at sige til dem: I er ikke alene,” siger Turano til avisen la Repubblica.

Til trods for Turanos glæde må han dog medgive, at ikke alle er lige begejstrede:

”Jeg har talt med flere af kvarterets ældre beboere. Nogle af dem rynker på næsen og siger, at de ikke bryder sig om murmaleriet,” siger han.

Også Christian Raimo, der er forfatter og kommunal kulturrådmand i den del af Rom, der omfatter Tufello-kvarteret, kan berette om, at murmaleriet har skabt debat.

”De kommunale myndigheder her i området har i de senere år været gode til at bakke op om både den lokale rødstrømpebevægelse og om sager, der vedrører folk fra LGBT-gruppen. Kvarteret er præget af venstrefløjen og ret åbentsindet, men vi har også en hård kerne af yderligtgående højrefløjsaktivister, der ofte blander lokalpolitik og religion sammen, og som har kritiseret det nye murmaleri,” siger Raimo.

”Senest har de også lagt flere hadefulde opslag op på Facebook-sider grundet et LGBT-flag, der var placeret på en balkon, som tilhører kommunen. Og på det punkt har de også fået støtte fra den lokale præst,” siger Raimo.

På det lille religiøse højrefløjsparti Popolo della Famiglias (Familiefolket) Facebook-side bliver det nye murmaleri i et stærkt kritisk opslag for eksempel kaldt ”et lesbisk orgie, som kvarterets børn er tvunget til at se på”.

Ifølge Christian Raimo har Italien de senere år tager store skridt i retning af mere tolerance over for homoseksuelle.

”Alligevel oplever vi tilbagefald med jævne mellemrum, for eksempel i form af fysiske angreb på homoseksuelle. Og italienere i LGBT-gruppen har generelt ikke de samme rettigheder som deres ligesindede i andre europæiske lande. Det er derfor vigtigt, at vi bliver ved med at fokusere denne gruppe og deres rettigheder,” siger han.

I 2020-udgaven af den årlige rapport, hvor den globale interesseorganisation Ilga undersøger rettighederne for LGBT-personer i 49 lande, placerede Italien sig på en 35. plads.

Til sammenligning kom Danmark ind på en sjetteplads. I samme rapport står der, at man i Italien i 2020 registrerede 138 tilfælde af vold og aggressiv adfærd mod LGBT-personer, og at flere transseksuelle er blevet myrdet.