Nyvalgt congolesisk præsident i strid modvind

Indtil nu har Felix Tshisekedi, som i går blev taget i ed som DRCongos præsident, mest været kendt som den ikke-så-berømte søn af en berømt far

Felix Tshisekedi (th.) blev i går taget i ed som DRCongos præsident og omfavnede sin forgænger, Joseph Kabila. –
Felix Tshisekedi (th.) blev i går taget i ed som DRCongos præsident og omfavnede sin forgænger, Joseph Kabila. – . Foto: Hugh Kinsella Cunningham/EPA/Ritzau Scanpix.

Der mangler ikke kritiske røster, når det gælder beskrivelserne af DRCongos nye præsident, Felix Tshisekedi Tshilombo, der i går officielt blev taget i ed som præsident i det centralafrikanske land: Han mangler politisk erfaring på regeringsniveau, intellekt og karisma, og han mangler en overordnet politisk målsætning for landet. Sådan lyder kritikken af den 55-årige congoleser, der er gift og far til fem.

Populær eller ej, så er Felix Tshisekedi efter et kaotisk valgefterspil nu den første præsident i 22 år i DRCongo, som ikke hedder Kabila til efternavn. Indtil december sidste år sad Joseph Kabila, som i 2001 overtog posten fra sin myrdede far, stadig på magten i landet, til trods for at han i henhold til forfatningen burde have udskrevet præsidentvalg i 2016.

Det ér da også ”et historisk øjeblik i DRCongo”, at en præsident overdrager magten til sin efterfølger i en demokratisk proces, vurderer den belgiske forfatter og ekspert i congolesisk politik Kris Berwouts.

Når mange congolesere alligevel er skeptiske, skyldes det, at Felix Tshisekedi mest er kendt for at være søn af landets berømte oppositionsleder i Unionen for Demokrati og Sociale Fremskridt, UDSP, og forhenværende premierminister, Etienne Tshisekedi, der døde i 2017.

Etienne Tshisekedi var med til at grundlægge UDSP i 1982, og Felix Tshisekedi fik tidligt skyggesiden ved congolesisk politik at mærke, da Mobutu-regimet satte familien i husarrest i en landsby langt fra Kinshasa.

Senere flyttede Felix Tshi-sekedi til Belgien, hvor han studerede marketing og kommunikation på universitetet i Bruxelles og sideløbende var aktiv i UDSP. Her blev han partileder i 2018 efter faderens død.

Felix Tshisekedi har blandt andet ført valgkamp på ambitionen om ”et Congo reguleret af lovgivning” og lovet at bekæmpe den udbredte fattigdom i det urohærgede land.

Selvom Felix Tshisekedi nu er indsat som præsident, spøger Joseph Kabila og hans kleptokratiske elite fortsat i kulisserne, påpeger Kris Berwouts.

Præsidentkandidaten Martin Fayulu, som Tshisekedi overraskende brød med forud for valget den 30. december, var favorit til at vinde, men det kunne Kabila-eliten ikke tillade. Blandt andet fordi den frygtede, at Fayulu ville gøre alvor af sit bebudede opgør med korruptionen i landet, vurderer Kris Berwouts.

Ifølge internationale medier viser lækkede valgdokumenter, at Martin Fayulu i virkeligheden har vundet præsidentvalget med 59 procent af stemmerne, mod Tshisekedis 19 procent. Den nytiltrådte præsident udtrykte ved indsættelsesceremonien i går sin dybeste respekt for Fayulu.

Joseph Kabilas håndplukkede efterfølger, Ramazani Shadary, fik til gengæld så få stemmer, at nederlaget ikke kunne manipuleres væk. I stedet manipulerede de den svageste kandidat til tops, lyder det fra Kris Berwouts:

”For at kunne stille op skulle præsidentkandidaterne indlevere deres eksamensbeviser. Tshisekedi indleverede et eksamensbevis fra et belgisk universitet, men i sidste uge kom det frem, at han ikke har den eksamen. Derfor kan forfatningsdomstolen i sidste ende fratage Tshisekedi embedet,” siger han.