Nåde til Tysklands farligste kvinde

ROTE ARMEE FRAKTION: Efter en domstols beslutning om at løslade eks-terroristen Brigitte Mohnhaupt efter 24 år i fængsel, diskuterer tyskerne om dømte terrorister bør blive i fængslet til de dør

Brigitte Mohnhaupt på et udateret politifoto. Fra 1977 til 1982 var hun en af de førende figurer i RAF, og hun var med til drabet på Hans-Martin Schleyer, formand for den tyske arbejdsgiverforening, i 1977. Liget af Schleyer blev efterladt i bagagerummet på en bil i den franske by Mulhouse. -- Foto: Scanpix.
Brigitte Mohnhaupt på et udateret politifoto. Fra 1977 til 1982 var hun en af de førende figurer i RAF, og hun var med til drabet på Hans-Martin Schleyer, formand for den tyske arbejdsgiverforening, i 1977. Liget af Schleyer blev efterladt i bagagerummet på en bil i den franske by Mulhouse. -- Foto: Scanpix.

Hun blev engang kaldt for Tysklands farligste kvinde, og selv i

dag er hun i stand til at skabe hidsig debat.

En tysk domstol har bestemt, at eks-terroristen Brigitte Mohnhaupt skal løslades den 26. marts efter 24 års fængsel. Og tilsyneladende er de tyske borgere mere hævngerrige end dommerne. Aviserne er fulde af vrede læserbreve, og ifølge forskellige undersøgelser mener op mod 60 procent af tyskerne, at terrorister fra Rote Armee Fraktion, RAF, aldrig bør løslades.

En række politikere forlanger,

at Brigitte Mohnhaupt offentligt angrer sine forbrydelser, før hun løslades.

– Hun bør undskylde sig hos familierne til de ofre, hun slog ihjel. Hun skal også tage afstand fra det, hun har gjort, og tydeligt sige, at hun afviser enhver form for vold, siger for eksempel Bayerns ministerpræsident Edmund Stoiber fra det konservative CSU.

Den 57-årige eks-terrorist, der opholder sig i et fængsel i delstaten Bayern, var fra 1977 til 1982 den førende figur i RAF, hvor hun havde kommandoen over mindst 20 medlemmer. Hun var blandt andet med til at myrde arbejdsgiverformand Hans-Martin Schleyer, statsadvokat Siegfried Bubach og bankchef Jürgen Ponto. I 1985 dømte en domstol hende skyldig i tre mord og medskyldig i seks mord. Dommen hun fik, var en af de højeste nogensinde i Vesttysklands historie: fem gange livstid plus 15 år.

Når kriminelle idømmes livstid

i Tyskland, skal en domstol normalt tage stilling til, om de kan løslades, når de har siddet 15 år i fængsel. Hvis der ikke er nogen fare for, at de begår ny kriminalitet, bliver de som regel løsladt.

I Brigitte Mohnhaupts tilfælde besluttede dommerne i 1985, at hendes forbrydelser var så alvorlige, at hun tidligst måtte løslades efter 24 års fængsel, og den tid er kommet nu.

Både anklagemyndighed og psykologer, der har undersøgt eks-

terroristen, er enige i, at Brigitte Mohnhaupt ikke udgør nogen sikkerhedsrisiko. Derfor har domstolen besluttet at løslade hende, og resten af hendes straf er blevet gjort betinget. Det vil sige, at hvis Brigitte Mohnhaupt begår kriminalitet i løbet af de næste fem år, vil hun havne i fængsel igen og tilbringe resten af sine dage bag tremmer.

Selvom Brigitte Mohnhaupt opfylder kriterierne for at blive løsladt og der altså ikke er tale om, at dommerne har benådet hende,

så har sagen alligevel fået mange tyskere til at forlange, at staten fremover behandler terrorister strengere end andre kriminelle.

Nogle jurister og politikere

maner derimod til besindighed.

– Der findes ingen særlige straffelov for terrorister, og derfor er det ingen overraskelse, at hun løslades, og man kan da ikke klage over, at domstolen handler i overensstemmelse med loven, siger for eksempel den konservative politiker Wolfgang Bosbach.

Det samme mener tidligere indenrigsminister Gerhart Baum fra det liberale parti FDP. Han var minister i årene 1978 til 1982, altså netop da Brigitte Mohnhaupt havde magten i RAF.

– Terroristernes gerninger kan naturligvis hverken glemmes eller tilgives, men retsstaten er stærk nok til også at kunne tilbyde mennesker med livsvarigt fængsel et perspektiv i frihed. Og det er det der sker her, siger Gerhart Baum.

Pårørende til RAF's ofre er derimod oprørte.

– Jeg tilgiver aldrig Brigitte Mohnhaupt. Hun vidste helt præcist, hvad hun gjorde, og indtil nu har hun ikke fortrudt. Jeg er krænket over, at hun løslades, siger

Waltrude Schleyer, der er enke til Hans-Martin Schleyer.

Teolog og SPD-politiker Richard Schröder forstår de pårørendes vrede, men støtter løsladelsen.

– Set fra et kristeligt synspunkt drejer sagen sig om tilgivelse. Mennesker, der har gjort sig skyldige, bør have en ny chance, siger han.

Han får støtte af en række andre præster og lederen af den Evangeliske Kirkes synode i Westfalen,

Alfred Buss

– Hvis Brigitte Mohnhaupt skulle blive i fængslet resten af sit liv, ville der i realiteten være tale om en anden variation af dødsstraffen. På den måde ville hun miste den sidste chance for at kunne tilbringe en rest af sit liv i frihed. Det er godt at have et retssystem, der kan vise nåde, så mennesker ikke bliver bundet til deres skyld til døden, siger Alfred Buss.

Denne holdning forstår Sabine Reichel ikke. Hun er datter af et af RAF's andre ofre, Georg Wurster.

– Det ville være bedre, hvis Brigitte Mohnhaupt skulle bøde for sin gerning hele livet, Det skal vi ofre jo, siger hun.

Avisen Süddeutsche Zeitung skriver hertil i en leder:

"Da Brigitte Mohnhaupt blev dømt, tog dommerne netop højde for, hvor alvorlige hendes forbrydelser var. Loven forlanger ikke, at en gerningsmand forvandler sig til en helgen i fængslet. Det er derimod en menneskeret, at den dømte skal have mulighed for at tilbringe den sidste del af sit liv i frihed, når han eller hun har bødet længe nok for sine gerninger og ikke længere udgør en fare. Debatten om Mohn-haupt viser at de sidste fængslede terrorister stadig ikke bliver betragtet som normale fanger."

Ifølge de folk, der har kontakt til Brigitte Mohnhaupt, har den tidligere terrorist kastet sig over fredelige aktiviteter, og i stedet for våben svinger hun malerpenslen i fængslet.

Brigitte Mohnhaupt har de seneste år regelmæssigt haft udgangs-tilladelse fra fængslet og ofte besøgt den pensionerede katolske præst Siegfried Fleiner. Han var i sin tid hendes sjælesørger.

– Jeg har kendt Brigitte Mohn-haupt i 15 år nu, og i den tid har hun gennemgået en forvandling. Jeg er overbevist om, at hun vil komme til rette uden for fængselsmurene, siger den 74-årige præst.

Det store erhvervsblad, Handelsblatt, er i en leder bekymret over, om Brigitte Mohnhaupt måske fremover vil være en populær gæst i diverse talkshow, mens hendes ofre glemmes. Alligevel støtter avisen løsladelsen:

"RAF gik bersærk og brugte vold mod retsstaten. Terroristerne har lidt nederlag, og demokratiets overlegenhed viser sig nu ved, at det også løslader sine mest hensynsløse modstandere. Kun én ting kan demokratiet ikke: gøre den uret god igen, som terroristerne begik."

Tre RAF-terrorister sidder stadig fængslet. En af dem, den 54-årige Christian Klar, har ansøgt om benådning hos den tyske forbundspræsident Horst Köhler.

Dermed er den næste debat om den tyske retsstats omgang med terrorister allerede forprogram-meret.

dachs@kristeligt-dagblad.dk