Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Obama bad Trump værne om demokratiet i sit brev

Daværende præsident Barack Obama og hans hustru, førstedame Michelle Obama, modtager efterfølgerne i Det Hvide Hus, Donald Trump og Melania Trump 20. januar. Foto: /ritzau/AP/Evan Vucci /arkiv

Vi er vogtere af de demokratiske institutioner og traditioner, skrev Obama i traditionelt brev til Trump.

Inden han forlod Det Hvide Hus, efterlod præsident Barack Obama et brev til sin efterfølger, Donald Trump, med ros, råd og nogle af de bekymringer, han havde som præsident.

I brevet, som den amerikanske tv-station CNN har fået fat i en kopi af, lykønsker Obama den republikanske rigmand med hans "bemærkelsesværdige" vej til Det Hvide Hus.

- Millioner har lagt deres håb hos dig, og vi bør alle, uanset parti, håbe på udvidet velstand og tryghed under din embedsperiode, skriver Obama.

I brevet understreger han vigtigheden af at værne om det amerikanske demokrati, og Obama advarer mod at udhule de demokratiske principper.

- Vi er bare midlertidige beboere i dette kontor. Det gør os til vogtere af de demokratiske institutioner og traditioner - såsom retsstatsprincipper, magtdeling, lige rettigheder og borgerlige friheder - som vore forfædre kæmpede for og blødte for, påpegede den daværende præsident.

Obama understreger også vigtigheden af, at Trump arbejder for at opretholde det "uundværlige" amerikanske lederskab i verden.

Det er en fast tradition, at den præsident, der forlader Det Hvide Hus, efterlader et brev til sin efterfølger i skrivebordsskuffen i Det Ovale Værelse.

Det er dog usædvanligt, at indholdet af brevene bliver kendt, så kort tid efter at en præsident har forladt embedet.

De breve, som Bill Clinton og George W. Bush skrev til deres efterfølgere i henholdsvis 2001 og 2009, er først kommet til offentlighedens kendskab i år.

CNN vil ikke oplyse, hvordan tv-stationen har fået fat i det 275 ord lange brev fra Obama, blot at det er fra "en, som Trump viste det til".

/ritzau/AP