Prøv avisen

Obama fordømmer koran-afbrændende præst

FILE -- Terry Jones, (Chip Litherland/The New York Times) Foto: Chip Litherland

Den amerikanske præsident fordømmer præst, efter at flere mennesker har mistet livet i Afghanistan

USA's præsindet, Barack Obama, fordømte lørdag den præst, som for omkring to uger siden brændte en koran af i sin kirke i USA.

Afbrændingen har medført, at 17 personer har mistet livet under voldsomme uroligheder, der efterfølgende er brudt ud i Afghanistan.

- Krænkelsen af en hellig tekst, inklusive koranen, er en ekstrem intolerant og snæversynet handling, siger Obama.

Afbrændingen retfærdiggør dog på ingen måde de modreaktioner, der nu finder sted i Afghanistan, og som har kostet flere mennesker livet, understreger præsidenten.

- Men at angribe og dræbe uskyldige mennesker som svar er skandaløst og en hån mod menneskelig anstændighed og værdighed.

- Ingen religion tolererer drab og halshugning af uskyldige mennesker, og en sådan vanærende og beklagelig handling kan ikke begrundes, siger Obama i sin tale.

Den famøse koran-afbrænding fandt sted i den amerikanske stat Florida den 20. marts. Her overværede præsterne Terry Jones og Wayne Sapp sammen med 50 andre kirkegængere i den rabiate menighed en afbrænding af Koranen.

Obamas tale kommer dagen efter den brutale nedslagtning af syv udenlandske FN-folk i Afghanistan, som følge af vrede over afbrændingen.

De voldsomme protester fortsatte lørdag, hvor mindst ti personer mistede livet i byen Kandahar. Ifølge myndighederne er mindst 83 mennesker såret.

Præsten Terry Jones siger oven på urolighederne, at han ikke fortryder sin handling.

- Vi føler os ikke ansvarlige for angrebet. Det radikale element i islam bruger (afbrændingen, red.) som en undskyldning for at fremme deres voldelige aktiviteter.