Obama: Gud taler ikke eksklusivt til mig

Vi skal ikke være bange for, at tro fylder for meget i politik, så længe vi forstår, at demokrati kræver kompromiser. Sådan lød det fra den tidligere
amerikanske præsident Barack Obama, da han deltog i diskussion med Tysklands kansler Angela Merkel under landets kirkedage i Berlin i går

”Personligt tror jeg, det er nyttigt at have en lille smule tvivl. Jeg formoder ikke, at Gud taler eksklusivt til mig,” sagde tidligere præsident Barack Obama under sit besøg på tyske kirkedage i går. -
”Personligt tror jeg, det er nyttigt at have en lille smule tvivl. Jeg formoder ikke, at Gud taler eksklusivt til mig,” sagde tidligere præsident Barack Obama under sit besøg på tyske kirkedage i går. -. Foto: Gero Breloer.

Med et skævt smil på læben rykker Tysklands forbundskansler Angela Merkel lidt uroligt på stolen på tribunen foran Berlins ikoniske Brandenburger Tor.

På hendes ene side sidder USA’s tidligere præsident Barack Obama, og på den anden sidder ordstyrer og protestantisk biskop Heinrich Bedford-Strohm. Biskoppen har sat sig helt frem på stolen og netop indledt et spørgsmål til den tidligere præsident med sætningen, ”når jeg sidder her ved siden af manden, som længe var verdens mægtigste mand...”. Merkel afbryder biskoppen ved tørt at bemærke, at det faktisk er hende, der sidder ved siden af ham, og latteren fra Obama og de 70.000 publikummer løfter sig over Tiergartens trækroner.

Samtalen mellem Obama og Merkel er det absolutte trækplaster på de tyske kirkedage, som Tysklands protestantiske og katolske kirker har fejret på skift hvert år siden 1949.

”For de af jer, der er interesseret i at skabe en bedre verden, kræver det en følelse af formål og tro på, at vi kan forandre ting til det bedre, og at vi kan mødes i tolerance og venlighed forenet af en barmhjertig Gud,” siger Barack Obama og modtager jubelråb, da han indskyder, at han er begejstret for at se så mange unge mennesker på kirkedagene. 

Biskop Heinrich Bedford-Strohm spørger den tidligere præsident, om religion fylder for meget i det politiske liv. Obama, der selv begyndte i kirken med arbejde blandt Chicagos fattige, betoner, at USA altid har haft så levende trossamfund, fordi man gennem nationens historie har adskilt kirke og stat.

”Det har tjent os vel. Men faren er, hvis vi ikke indser, at der i et demokrati lever mennesker med vidt forskellig religiøs tro, og at kompromiser er påkrævet. Når vi taler om religiøs tro, er der visse ting, vi ikke vil gå på kompromis med, og der kan opstå forvirring, hvis vi bringer den uvilje til kompromis vedrørende vores egen tro med ind i den politiske proces,” siger Obama og tilføjer, at tvivlen også er en nådegave.

”Personligt tror jeg, det er nyttigt at have en lille smule tvivl. Vi tror på noget, vi ikke umiddelbart kan se, og som konsekvens er jeg altid ydmyg eller prøver at være ydmyg, og jeg formoder ikke, at Gud taler eksklusivt til mig,” siger han og modtager publikums latter.

Angela Merkel nikker anerkendende.

”For mig er den kristne tro min tro, der først og fremmest betyder, at der er noget over mig og i mig. Den gør, at jeg forstår mig som Guds skabning med færdigheder, men også begrænsede færdigheder. Jeg har pligt til at handle ud fra min bedste overbevisning inspireret af den kristne tro, men jeg har også retten til at lave fejl, ikke retten, men jeg ved, at jeg laver fejl, det betyder ikke, at jeg går til grunde, men at jeg kaldes til ydmyghed,” siger kansleren og modtager ligeledes applaus.

Men Obama er showets superstjerne, og selv da han konfronteres med et spørgsmål om, hvordan han som modtager af Nobels fredspris har det med omfattende civile ofre for drone-angreb under hans præsidentskab, afføder hans forsvar klapsalver.

”I nogle tilfælde ved jeg, at jeg traf beslutninger, som resulterede i civile tab, ofte som konsekvens af fejl. Men drone-angreb har resulteret i færre civile tab, end der er ved affyring af missiler fra skibe eller fly. Jeg tror ikke, droner som sådan er problemet. Problemet er krig, og krig er altid tragisk” siger han og tilføjer: 
 
”Kritikere må huske på, at vi kæmper imod mennesker, som er villige til at smide en bombe i denne forsamling nu.”

Vesten har oplevet fred og ubegribelig fremgang siden Anden Verdenskrigs afslutning og senest den kolde krigs afslutning. Men fremvæksten af liberal markedsøkonomi og frihedsrettigheder som religionsfrihed konkurrerer med en ny fortælling, som baserer sig på frygt, fremmedhad og nationalisme, mener ekspræsidenten. 

”Den internationale verdensorden står ved en skillevej. Det vigtige er, at vi værner om vores værdier og idealer og giver modstand til de tendenser, der ønsker at bryde med menneskerettighederne og undertrykke demokrati, og det bliver en betydelig kamp, som vi alle må tage del i,” siger Obama.