Prøv avisen

Obama høster de største klima-roser hjemme i USA

Barack Obamas plan om at skære ned på det amerikanske forbrug af fossile brændstoffer modtages positivt i USA.USA's præsident Barack Obama taler ved George Town universitetet i Washington DC om klimaforandringerne. Foto: Media PunchUnimediaSIPA Denmark

Mens udlandet er forsigtigt optimistisk over nye toner i USAs klimapolitik, svinger modtagelsen blandt amerikanerne fra bindegal til historisk

Det var et af de mest kontroversielle temaer, en amerikansk præsident kan tage op med sin befolkning, der var på dagsordenen i tirsdags, da præsident Barack Obama talte på Georgetown Universitet i hovedstaden, Washing-ton DC. Det handlede om klimaet. Klimaet og USAs energiforbrug.

Obamas tale varslede mindre kul, mere grøn energi og et lavere, mere effektivt forbrug. USA, som aldrig har været kendt for at stå øverst på barrikaderne i kampen mod klimaændringer, skal nu gå forrest, lovede Obama. Blandt andet udstedte han, mindre end en time efter at talen var holdt, et præsidentielt direktiv om, at USA skal gennemføre en regulering af udledningen af kuldioxid fra kulkraftværkerne, der står for 40 procent af energiforsyningen.

Efter talen var både ros og kritik mest markant blandt Obamas landsmænd.

Den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, kaldte talen for bindegal og skosede præsidenten for at sætte tusinder af jobs på spil midt i en krisetid. Den tidligere vicepræsident Al Gore, der i 2007 modtog Nobels Fredspris sammen med FNs klimapanel IPCC for at informere verden om de trusler, klimaændringerne udgør, var derimod begejstret.

Det var en fantastisk og historisk tale. Den bedste, nogen præsident har holdt om klimaet, skrev Al Gore efter talen på sin blog.

LÆS OGSÅ:Ny klimalov skal optimere Danmarks grønne politik

Tilsvarende opmuntret er FL_Miller, der skriver på twitter:

Nu er jeg forelsket i denne præsident igen.

I den amerikanske industri bliver talen modtaget med en blanding af glæde, skepsis og modvilje afhængig af om man tilhører den nye grønne industri, som kan tjene penge på vedvarende energi, eller den gamle industri, hvor prisen på energi har en konsekvens for overskuddets størrelse.

De, som siger, at der ikke er nogen omkostninger forbundet med at gå fra kul til renere energiformer, gør os alle en bjørnetjeneste. Selvfølgelig er der det. Men det er ikke sådan, man skal se på det, siger Keith Crane fra tænketanken Rand.

Han peger på, at udgifterne ved at omstille energiproduktionen nu er små i forhold til de udgifter, klimaforandringerne vil medføre, hvis man ikke griber ind:

Så vil orkanen Sandy fremstå som en detalje, siger han.

En stor del af de amerikanske borgmestre og guvernørerne bakker op om den føderale regerings nye klimakurs.

Præsident Obamas klimahandlingsplan er godt nyt for os borgmestre, for det er vores lokalsamfund, der først har mærket konsekvenserne af klimaforandringerne og den nye virkelighed, som det ekstreme vejr har skabt, siger Kevin Johnson, der er borgmester i Sacramento i Californien og vicepræsident i den amerikanske landssammenslutning af kommuner, til det amerikanske nyhedsbureau Environment News Service.

Uden for USA er reaktionerne på Barack Obamas klima-udspil mere afdæmpede. I Kina nøjes det statslige nyhedsbureau Xinhua med loyalt at referere talens hovedpunkter og nogle af de amerikanske kommentarer, både kritiske og positive. Der er ikke kommet nogen officiel kinesisk udtalelse.

EUs klimakommissær Connie Hedegaard siger til det danske nyhedsbureau Ritzau, at hun ikke er helt oppe i skyerne over Obamas tale, som efter hendes mening indeholdt for få nye ting og for få konkrete løfter.

Men den er et godt og nødvendigt første skridt. Tak for, at der nu kommer ord på. Man kan håbe, at det også bliver omsat i handling, siger hun.

Den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF), mener, at det er spændende, at præsident Barack Obama nu relancerer en mere ambitiøs amerikansk klimapolitik.

Vi har her med en dagsorden at gøre, der er for vigtig til at gå i glemmebogen. Skal der flyttes noget globalt, kræver det en mere ambitiøs amerikansk politik. Og det kræver en ambitiøs tilgang i Europa, siger Søvndal.

USAs betydning for det globale samarbejde er også det, chefen for FNs sekretariat for klimaændringer, Christina Figueres, hæfter sig ved:

Det er afgørende, at USA som verdens største udviklede økonomi opfattes som en seriøs leder af kampen mod klimaforandringer, både hjemme og i udlandet, siger hun i en kommentar til Obamas tale.

Andre læser lige nu