Obama: Klimaforandringer er største trussel mod verden

Den amerikanske præsident mener, at den nuværende generation er den sidste, som kan nå at ændre klimaet.

Der er mange alvorlige kriser i verden, men ingen trussel er større for verdens befolkning end klimaforandringerne, siger den amerikanske præsident mandag aften i en præsentation af en større klimaplan.

- Vi er den første generation, som mærker effekten af klimaforandringer, og vi er den sidste, som kan gøre noget ved problemet, siger Barack Obama.

Præsidenten leverer sit budskab med store bogstaver.

- Tiden er ikke med os.

- Vi skal gøre mere. Videnskaben fortæller os, at vi skal gøre mere. Det har været vores fokus de seneste seks år, og det bliver vores fokus den næste måned, siger præsidenten.

Obama understreger samtidig, at den gode nyhed er, at man faktisk kan gøre noget for at stoppe forandringerne af det globale klima.

Det Hvide Hus præsenterede allerede søndag hovedlinjerne i "Plan for Ren Energi", og centralt står, at man blæser til kamp mod kraftværkerne.

- Der har aldrig tidligere været begrænsninger på, hvor meget kuldioxid der slippes ud i luften. Tænk over det. Det skal laves om, siger Obama.

Ifølge regeringen skal elværkernes udledning af drivhusgassen CO2 være reduceret med 32 procent i 2030 i forhold til 2005.

Kraftværkerne står for en meget betydelig del af USA's samlede CO2-udledning.

Planen giver de amerikanske delstater mulighed for at handle med udledningskvoter, og delstater, som investerer i vedvarende energikilder og energieffektivitet før år 2022, vil blive belønnet.

Obama lover, at planen vil føre til billigere el-regninger, flere job og samtidig sikre en stabil elforsyning.

Republikanerne er meget skeptiske over præsidentens udspil, og blandt andre præsidentkandidat Jeb Bush mener, at planen vil medføre, at et "utal mennesker ender i arbejdsløshed".

Barack Obama langer i sin tale netop ud efter Republikanerne, som han beskylder for at have overhørt store krisetegn fra klimaet i fortiden for så senere at måtte erkende, at klimaforandringerne faktisk kom.