Prøv avisen

Obama sender sine Syrien-planer til Kongressen

Obama sender sine Syrien-planer til Kongressen. SCANPIX Foto: Mike Theiler

USA's lovgivende forsamling skal stemme om en militæraktion, der skal stoppe kemiske angreb i Syrien

Præsident Barack Obama har nu formelt bedt om opbakning fra USA's kongres til at foretage et militært indgreb i Syrien, der skal forhindre flere angreb med kemiske våben i det borgerkrigshærgede land i Mellemøsten.

Det oplyser Det Hvide Hus ifølge de internationale nyhedsbureauer.

Brugen af amerikansk militær magt skal "afskrække, forstyrre, forhindre og forringe" potentialet for yderligere kemiske angreb, hedder det i teksten, som Kongressen - USA's lovgivende forsamling - nu skal forholde sig til.

Præsidenten fortalte lørdag aften, at USA vil vente med at angribe det syriske regime, indtil en afstemning om militæraktionen har fundet sted i Kongressen.

Men præsidenten er - ifølge embedsmænd fra Det Hvide Hus - overbevist om, at den trussel, som kemiske våben udgør for Israel og andre af USA's allierede nær Syrien, vil få Kongressen til at stemme ja til en militæraktion.

Præsidenten har magtbeføjelser til at gennemføre angrebet uden om Kongressen, men selv om hans rådgivere ikke havde anbefalet en afstemning, så mente præsidenten - ifølge embedsmændene - at en afstemning vil forene landet forud for militæraktionen.

Og Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, roste lørdag aften Barack Obama for at søge Kongressens godkendelse til en militæraktion.

Et forestående amerikansk angreb på den syriske præsident, Bashar al-Assads, regime har ulmet siden 21. august, hvor Assads folk ifølge amerikanerne udførte et kemisk angreb mod den syriske befolkning.

1429 mennesker blev ifølge USA dræbt ved giftgasangrebet i hovedstaden Damaskus. 426 var børn.