Prøv avisen

Obama skal kæmpe for at vinde Virginia

Et skilt i Virginia, hvor Obama får det svært. Virginia er en vigtig svingstat. Foto: Patrick McDermott Denmark

Svingstaten Virginia viser dødt løb. På et valgsted i byen Huntington er meningerne skarpt delte om valget

Spændingen og modsætningerne ligger lige under overfladen blandt de cirka 100 mennesker, der står i kø foran Eagle Mountain School i det nordlige Virginia for at stemme.

Der er spænding på, fordi målinger viser dødt løb mellem præsident Barack Obama og republikaneren Mitt Romney i denne svingstat, der kan vise sig helt afgørende, når stemmerne tælles op natten til onsdag.

Byen Huntington er en blandet by. Godt 60 procent er hvide, mens resten fordeler sig mellem latinoer og sorte. For fire år siden var det steder som Huntington, der var med til at sende Barack Obama ind i Det Hvide Hus.

Obama behøver støtte fra især det nordlige Virginia ikke langt fra hovedstaden Washington, hvis han vil gentage succesen fra 2008.

- Det bliver svært. Det her bliver meget tæt, siger Barbara, der er demokratisk valgkontrollant på Eagle Mountain School.

- Obama fik omkring 75 procent af stemmerne for fire år siden. Så meget får vi nok ikke denne gang, mener hun.

Både Obama og Romney kæmper hårdt om de hvide stemmer. Her fører Romney.

Men det er ikke kun de hvide, der afgør valget, lyder det bestemt fra Chavaari, en 30-årig kok, hvis familie kommer fra Mexico.

- Obama har gjort et godt stykke arbejde, og jeg kan love dig, at latino-samfundet er oppe på mærkerne denne gang, siger han.

Postbudet Jean, der er sort, har lige været ude at dele post ud i de små enfamiliehuse langs Huntington Drive - røde murstenshuse med grå skifertage. Han står stadig med posttasken over skulderen.

- Det er meget simpelt for mig. Jeg vil stemme på Obama. Han vil sikre mit arbejde og andres arbejde, og han vil beskytte min familie, lyder den 32-årige familiefars uforbeholdne støtte.

Men Don, en pensioneret hvid brandmand, er vred.

- Vi har en mand, Obama, der er i gang med at ødelægge den amerikanske måde at leve på.

- Som brandmand var jeg oppe i Pentagon, da terroristerne i 2001 angreb vores forsvarsministerium, og jeg var med til at hale døde mennesker ud af bygningen. Dengang ville vi forsvare vores land, men det vil Obama ikke.

- Romney er en vidunderlig mand. Han taler om kærlighed til fædrelandet. Jeg tror, at han som forretningsmand kan sætte gang i økonomien.

- Jeg tror ikke engang, at Obama er amerikaner. Jeg tror, at race var den eneste grund til, at han vandt i 2008, fordi vi syntes det var synd for ham, mener Don.

Romney ventes at stå stærkt i det centrale og sydvestlige Virginia.

Obama var i 2008 den første demokratiske præsidentkandidat i 44 år, der vandt Virginia.