Prøv avisen

Obama tager imod udstrakt hånd fra Iran

Den amerikanske præsident søger diplomatiets vej for at løse atomstriden med Iran, siger Obama i tale til FN

Et bedre forhold til Iran står højt på Barack Obamas dagsorden, lod den amerikanske præsident forstå under sin åbningstale i FN's Generalforsamling tirsdag.

Obama slog fast, at hans udgangspunkt er en diplomatisk og fredelig løsning, og målet er at forhindre Iran i at udvikle atomvåben.

- Forhindringerne kan vise sig at være for store, men jeg tror fuldt og fast på, at den diplomatiske vej skal afprøves, siger Barack Obama.

Iran og USA har haft et yderst køligt forhold i årtier.

Den amerikanske præsident siger også i sin tale, at han i den nærmeste fremtid vil fokusere på to store emner.

Dels vil han i den sidste del af sin præsidentperiode gøre, hvad han kan for at løse konflikten mellem israelere og palæstinensere. Dels vil han søge et bedre forhold til Iran, så man kan sikre, at landet ikke udvikler atomvåben.

Irans nye præsident, Hassan Rouhani, har den seneste tid nærmet sig USA ved at søge en dialog med amerikanerne og ved at slå fast, at landet ikke ønsker at udvikle atomvåben.

Rouhani taler senere tirsdag i New York, og det er ventet med spænding, om de to præsidenter kommer til at hilse på hinanden i FN-hovedkvarteret.

Obama taler også om Syrien og siger, at han er klar til at bruge "alle midler også militære" for at sikre stabilitet i Mellemøsten.