Prøv avisen

Obama vil have fokus på Teheran og Jerusalem

Hele den amerikanske præsident, Barack Obamas, fremtidige udenrigspolitiske hovedpine er kogt ned til én sætning af den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu. Foto: POOL Denmark

Israel og Iran udgør den største mellemøstlige udfordring for den amerikanske præsident

Hele den amerikanske præsident, Barack Obamas, fremtidige udenrigspolitiske hovedpine er kogt ned til én sætning af den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Hans lykønskning til Barack Obama og udtalelse om, at den strategiske alliance mellem Israel og USA er stærkere end nogensinde før, er en advarsel om, at de kommende måneder ikke bliver lette for den netop genvalgte amerikanske præsident.

LÆS OGSÅ: Ehrenreich: At blive genvalgt var den lette del af Obamas opgave

For bag Netanyahus lykønskning og ros til det strategiske forhold mellem de to lande hober alle de usagte problemer sig op. Netanyahu vælger bevidst at fremhæve den strategiske alliance med USA, fordi han har brug for den i spørgsmålet om det iranske atomprojekt, og fordi han blæser på Obamas politiske vurdering af krisen mellem Israel og palæstinenserne.

Netanyahu styrer mod genvalg i Israel i januar og har for længst skruet sin kampagne ind på et enkelt emne; Iran. Den israelske premierminister blev for snart fire år siden valgt på at love israelerne, at han vil stoppe det iranske projekt. I januar 2013 agter han at gøre det samme. Så når han siger, at den strategiske alliance mellem Israel og USA aldrig har været bedre end i øjeblikket, ønsker han i virkeligheden at minde Barack Obama om, at den amerikanske præsident også har lovet at stoppe iranerne. Eller i det mindste give Netanyahu retten til at gøre det, uden at det vil forstyrre alliancen mellem de to.

I øjeblikket fokuserer Barack Obama på diplomatiske forhandlinger med Iran, men inden foråret 2013, hvor sandet i det israelske timeglas løber ud, vil han blive tvunget til at tage den afgørende beslutning over for Iran. Skulle Netanyahu vinde valget i Israel, vil Obama konstant blive udfordret af det scenarie, at israelerne selv vælger at bombe Iran, med den beroligende tanke i baghovedet, at alliancen med USA jo er bedre end nogensinde før.

I spørgsmålet om freds-processen mellem Israel og palæstinenserne har Netanyahu hældt salt i det politiske sår mellem USA og Israel ved at beordre byggeriet af nye boliger på den besatte Vestbred. Denne hilsen til Obama skal dybest set forstås som Netanyahus måde at vise, at skulle han selv blive genvalgt, vil Israels regering fortsætte i nøjagtig samme spor som de seneste fire år, hvor det politiske forhold til USA har befundet sig på et historisk lavpunkt, og hvor det har været umuligt at genstarte fredsforhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne.

Så selvom Syrien og Egypten fylder meget i det regionale billede, er det Teheran og Jerusalem, der for alvor vil udfordre Obama de kommende måneder.