Øboeres ønske om tidsfri zone var reklamepåfund

Den nordnorske ø Sommarøy vil sætte tiden i stå i de 69 dage, hvor midnatssolen råder. Sådan lød det i hvert fald i mange medier i sidste uge - herunder Kristeligt Dagblad. Men historien var et reklamepåfund

Sommarøy ligger nord for polarcirklen og har 69 dage med midnatssol, hvor det er lyst døgnet rundt. Derfor er der ingen grund til at stresse med at se på uret og leve livet efter, hvad klokken er, mener de omkring 300 beboere. De foreslår at gøre øen til tidsfri zone. –
Sommarøy ligger nord for polarcirklen og har 69 dage med midnatssol, hvor det er lyst døgnet rundt. Derfor er der ingen grund til at stresse med at se på uret og leve livet efter, hvad klokken er, mener de omkring 300 beboere. De foreslår at gøre øen til tidsfri zone. – . Foto: R. Ian Lloyd/Masterfile/Ritzau Scanpix.

Rettelse den 28. juni 2019: Historien om den norske ø Sommarøy, der ville sætte tiden i stå og leve med sin egen rytme under midnatssolen, er gået verden rundt. Nu viser det sig imidlertid, at det ikke var øboernes egen idé at tage urerne af og gøre deres ø til en tidsfri zone. Det skriver den norske nyhedsstation NRK. Initiativet kom derimod fra det statslige selskab Innovasjon Norge, der så det som en mulighed for at få flere turister til Nordnorge. Innovasjon Norge fik professionel hjælp fra reklamebureauer i både Oslo og London til at udbrede historien.

Mange af Sommarøys beboere har allerede lagt tiden bag sig. På broen fra fastlandet over til øen vest for Tromsø i Nordnorge hænger en stribe armbåndure på rækværket som et symbol på, at når midnatssolen tager over, er det i orden at slå græs, spise middag eller tage en tur i kajakken klokken fire om natten. Her gælder ingen fastlåste tidsfrister, men en opfordring til at leve i nuet.

Og fremover skal tiden også formelt sættes helt i stå i den lyse sommerperiode, mener Sommarøys omkring 300 beboere. Et stort flertal af dem vedtog på et folkemøde i begyndelsen af juni, at de vil søge Stortinget om at blive tidsfri zone. ”Let’s stop time” (Lad os sætte tiden i stå), lyder deres slogan.

Stoppet skal gælde fra den 18. maj til den 26. juli, hvor der er midnatssol, og det er lyst døgnet rundt.

”Hvorfor kan vi ikke tage tiden tilbage og lægget uret fra os. Her i nord bør lyset, vejret og solen styre vores dage. Vores døgn er noget helt andet end i resten af verden, hvor det er mørkt klokken 20,” siger forlagets initiativtager Kjell Ove Hverding, der bor på Sommarøy, til netavisen ITromsø.

Han synes, at vi mennesker skal bruge ”den fantastiske tid” meget bedre, end vi gør i dag.

”Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på, at vi har tid til at leve. Vi begynder med sommeren, men vil nok tage vinteren med hen ad vejen. (....) Vi vil gerne være et foregangsområde for at skabe verdens første område uden tidszone,” siger Kjell Ove Hverding.

På turistbureauet i Tromsø klapper man i hænderne over Sommarøys idé. Turistchef Chris Hudson kalder det ”fremragende”, at øen vil være tidsfri zone.

”Sådan et initiativ er vigtigt for at sætte midnatssolen og Nordnorge på landkortet,” siger han til den norske nyhedsstation NRK.

Men Chris Hudson formoder samtidig, at forslaget er stillet med et glimt i øjet. Han siger til NRK, at han tager Sommarøys forslag alvorligt, men ikke bogstaveligt.

”Jeg går ud fra, at folk stadig skal passe deres arbejde, og at butikkerne ikke skal være åbne døgnet rundt, men at det går ud på, at her kan man være aktiv og have gøremål hele døgnet rundt,” siger han.

Kjell Ove Hverding medgiver over for ITromsø, at der er et mål af provokation i initiativet, men at han er overbevist om, at det vil have en utrolig positiv effekt på folk ikke hele tiden at skulle tænke på, hvad klokken er.

Det har han formentlig ret i, mener Truls Eigil Wyller, professor i filosofi ved Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet NTNU, der har skrevet en række bøger og artikler om tid. Han mener, at det umiddelbart er et vældigt fascinerende påfund.

”De fleste samfund og kulturer har levet uden klokketid. Før i tiden arbejdede man stort set så længe, det var nødvendigt. Man spiste mad, når man var sulten, og man gik i seng, når man var træt. I det moderne samfund, vi lever i, styres alt, hvad vi gør, fra vi står op om morgenen, til vi lægger os om aftenen, af urets takt. I vores samfund griber uret ind i alle aktiviteter, og det disciplinerer os på en helt speciel måde,” siger han til NRK.

Truls Eigil Wyller forudser dog, at idéen er svær at gennemføre fuldstændig, fordi verden udenfor stadig vil være styret af klokketiden. Det er Kjell Ove Hverding også forberedt på.

”Vi kan ikke gøre det på alle områder. Vi er stadig nødt til at se på uret for at nå flyet eller komme på arbejde til tiden. Vi har sat det lidt på spidsen for at gøre folk opmærksomme på, hvor meget uret egentlig styrer vores liv. Man kan i hvert fald prøve at tage armbånduret af,” siger han til ITromsø.