Prøv avisen

Østrigs regering nærmer sig total kollaps

Kan benyttes af Ritzaus grafik-kunder. En højere opløsning kan hentes i den sædvanlige mappe. Ønsker du at abonnere på Ritzau Grafik, kan du kontakte salg på salg@ritzau.dk eller +45 3330 0000. Foto: MID/Free

Vicekansler er gået af, indenrigsminister bliver fyret, Frihedspartiet trækker sine ministre ud i protest, og der er valg på vej i Østrig efter skandalevideo.

En luksusvilla på Ibiza, en "russisk" lokkedue og en våd aften med champagne og vodka.

Det er nogle af ingredienserne i den skandale, der har sprængt den østrigske regering.

En video, der blev offentliggjort fredag aften af to store tyske aviser, tvang lørdag vicekansler Heinz-Christian Strache, leder af det højrenationale Frihedspartiet (FPÖ), til at gå af.

Efter en katastrofal weekend blev kansler Sebastian Kurz' politiske liv mandag gjort endnu sværere.

Her meddelte kansleren, at han vil have indenrigsminister Herbert Kickl fyret. Kickl kommer ligesom vicekansleren fra FPÖ. Og i kølvandet på den melding valgte FPÖ at trække sine øvrige ministre ud af Østrigs regering.

Videoen, der er omdrejningspunkt for hele miseren, viser, hvordan vicekansler Strache under et hemmeligt møde på Ibiza med en påstået rig, russisk arving kommer med diverse mere eller mindre lyssky tilbud.

På mødet, tre måneder inden det østrigske valg i 2017, siger Strache, at den angiveligt russiske kvinde kan få gyldne statslige kontrakter, hvis hun køber en stor, østrigsk avis og sikrer pæn omtale af FPÖ.

Vicekansleren taler i den seks timer lange video også om at omgå reglerne for partistøtte. Men han fastholder, at tingene skal ske på lovlig vis.

På grund af videoen meddelte kansler Sebastian Kurz, at koalitionen mellem FPÖ og hans konservative parti, ÖVP, var brudt sammen.

Derfor skal der et nyt valg til.

I Østrig spekuleres der heftigt i videoens oprindelse. De tyske aviser Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung vil ikke afsløre kilden, men der gættes i østrigske medier både på russiske og vestlige efterretningstjenester.

Den russiske forbindelse er især varm, fordi FPÖ samarbejder med præsident Vladimir Putins parti.

Også tyske Jan Böhmermann er i søgelyset. Komikeren har tidligere refereret til Straches Ibiza-møde, og han har kendt til videoen i flere uger, siger hans agent i en kort udtalelse til nyhedsbureauet dpa.

Det er også et åbent spørgsmål, om der er flere afslørende videoer på vej, og der er lagt op til en grundig undersøgelse af sagen.

Inden varslingen om fyringen af indenrigsminister Herbert Kickl havde kansler Kurz slået fast, at Kickl ikke skulle stå for at undersøge påstanden om ulovlig partistøtte, da han selv er fra FPÖ, som sagen drejer sig om.

Det fik FPÖ op i det røde felt. På et pressemøde mandag truede partiets midlertidige formand, Norbert Hofer, med at trække alle FPÖ-ministre ud af regeringen øjeblikkeligt, hvis Kickl skulle få sparket.

Samtidig truede parlamentets mindste parti, venstreorienterede Jetzt, med et mistillidsvotum mod kansler Kurz.

Østrigs præsident, Alexander Van der Bellen, meddelte søndag, at der udskrives valg til først i september.

I en lynrundspørge lader de østrigske vælgere til at straffe FPÖ. Partiet får 18 procents opbakning mod 23 procent inden skandalen og 26 ved valget i 2017, skriver netmediet Oe24.

ÖFP går 4 procentpoint frem til 38 procent og nærmer sig dermed en mulig alternativ regering med det lille liberalistparti Neos.

/ritzau/