Ny sort-grøn regering i Østrig kan danne mode

Den østrigske konservative kansler Sebastian Kurz har bebudet en regeringskoalition med De Grønne. Lykkes samarbejdet med miljøpartiet, kan det danne forbillede for kommende regeringer i Europa

I Østrig har De konservative med Sebastian Kurz (billedet) i spidsen bebudet en utraditionel koalitionsregering med De Grønne.
I Østrig har De konservative med Sebastian Kurz (billedet) i spidsen bebudet en utraditionel koalitionsregering med De Grønne. Foto: Leonhard Foeger/Reuters/Ritzau Scanpix.

Klima og miljø sætter i stigende grad sit dybe aftryk på regeringspolitikken i Europa. Nu også i Østrig, hvor det konservative folkeparti ÖVP med kansler Sebastian Kurz i spidsen og miljøpartiet De Grønne har meddelt, at de to partier for første gang vil danne en regeringskoalition. Dermed følger Østrig efter Sverige, Finland, Litauen og Luxemburg, som har miljøpartier siddende i regeringen. Den østrigske avis Kurier taler skeptisk om et ”eksperiment” mellem de to meget forskellige partier, som i går præsenterede deres fælles regeringsgrundlag. Kurz’ konservative står for en stram indvandringspolitik og en liberal økonomisk politik, mens De Grønne er udpræget venstreorienterede og har mærkesager som multikulturalisme og klimabeskyttelse.

”Det er lykkedes os at forene det bedste fra begge verdener. Det er muligt både at beskytte klimaet og grænserne,” siger Sebastian Kurz ifølge østrigske medier.

Dermed tegner der sig en markant anden politik end den, kansleren førte under den forrige regering med det højrenationalistiske Frihedsparti, FPÖ. Regeringssamarbejdet med FPÖ kollapsede i maj sidste år efter blot 18 måneder, da vicekansler og formand for FPÖ, Heinz-Christian Strache, blev mistænkt for korruption. Skandalen udløste valg i september, og vælgerne straffede FPÖ og gav 37,5 procent af stemmerne til Kurz’ ÖVP, mens De Grønne fik rekordhøje 13,9 procent. De østrigske socialdemokrater gik 5,7 procentpoint tilbage ved valget og fik 21,2 procent af stemmerne, og partiet befinder sig i sin ”dybeste krise siden Anden Verdenskrig” som følge af intriger og tab af vælgere, skriver Neue Zürcher Zeitung. Dermed stod miljøpartiet tilbage som den eneste realistiske koalitionspartner.

Ifølge De Grønnes leder Werner Kogler, som nu bliver vicekansler, har de to partier formået at ”bygge broer”. De Grønne får et supermiljøministerium, som også tager sig af infrastruktur, trafik, energi og teknologi. De Grønne forventes at godkende aftalen på en partikongres i morgen.

Den 33-årige Kurz forbliver kansler og er dermed verdens yngste politiske leder. Han beskriver aftalen som et ”fremragende resultat” for begge parter. De konservative får integrationsministerposten og vil dermed gøre deres magt gældende i indvandringspolitikken, ligesom Kurz vil fortsætte ”kampen mod politisk islam”.

Aftalen i Østrig vil blive fulgt særligt tæt i Tyskland, hvor den nuværende koalition mellem socialdemokraterne og forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske CDU er under stærkt pres. De Grønne i Tyskland har støtte fra omkring 21 procent af vælgerne, og den østrigske koalition kan danne forbillede for Merkels CDU, når tyskerne senest til næste år går til valg.

”Sort-grøn i Wien forener de to vigtigste spørgsmål i disse år: Ønsket om sikkerhed og det stadig mere højlydte ønske om økologisk fornyelse,” påpeger den tyske avis Die Zeit.

Med en klima- og miljøpolitik, som er bredt forankret og ikke blot kommer fra venstrefløjen, kan Østrig danne forbillede for det øvrige Europa, ikke mindst for Tyskland, mener det tyske magasin Der Spiegel:

”Politik i disse år har brug for stærke grønne impulser. Men det er også godt, når klimapolitikken ikke kommer fra en af de velkendte lejre, det vil sige de venstre-grønne. Det vil dæmpe konflikterne, den polarisering, en sådan politik kunne udløse,” skriver magasinet.

”Østrig kan dermed sætte sig i spidsen for bestræbelserne på en moderne og tidssvarende politik.”