Overblik: Derfor kan østrigsk skandale svække Europas nye højre

Video-læk har udløst massiv regeringskrise i Østrig, som nu står over for nyvalg. Kristeligt Dagblad ser nærmere på skandalen og spørger og svarer, hvorfor en østrigsk vicekanslers afgang kan få betydning for EU-valget i denne uge

Østrigs konservative kansler, Sebastian Kurz (tv.), har de seneste dage prøvet at lægge stor afstand til sin hidtidige vicekansler Heinz-Christian Strache (th.) fra Frihedspartiet. –
Østrigs konservative kansler, Sebastian Kurz (tv.), har de seneste dage prøvet at lægge stor afstand til sin hidtidige vicekansler Heinz-Christian Strache (th.) fra Frihedspartiet. – . Foto: Leonhard Föger/Reuters/Ritzau Scanpix.

Hvad har udløst den politiske krise i Østrig?

I fredags offentliggjorde det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel og den tyske avis Süddeutsche Zeitung historier om, at den nu tidligere østrigske vicekansler og formand for det højrenationale Frihedsparti (FPÖ), Heinz-Christian Strache, og hans partifælle Johann Gudenus overvejede at samarbejde med en efter eget udsagn russisk investor forud for det østrigske valg i oktober 2017. Afsløringerne er baseret på hemmelige videooptagelser, som viser de pågældende personer i over seks timers samtale i en luksusvilla på Ibiza i juli 2017. Ifølge samtalen skulle den påståede investor, som gav sig ud for at være en velhavende niece af en russisk oligark, hjælpe Frihedspartiet i valgkampen og muligvis overtage en af Østrigs største aviser, Kronen Zeitung. De to politikere stillede til gengæld statskontrakter i udsigt, hvis de fik regeringsmagten. Heinz- Christian Strache sagde, at hvis hun kunne hjælpe partiet til at blive det største, ”så kan vi tale om hvad som helst”. Som følge af afsløringen trak Strache sig i lørdags fra begge poster, og i søndags meddelte Østrigs præsident, Alexander Van der Bellen, at landet skal til lynvalg til september. Det skete efter drøftelser med kansler Sebastian Kurz fra det konservative Østrigske Folkeparti (ÖVP). Dermed sættes der punktum for den kun 18 måneder gamle regeringskoalition mellem Kurz’ ÖVP og Straches FPÖ.

Har den nu tidligere vicekansler begået noget strafbart?

Det er den offentlige anklager i gang med at undersøge. Ifølge Der Spiegel afslører videoen indhold, som ”potentielt kan være kriminelt”. Kansler Kurz sagde i går, at alle mistanker om urent trav nu skal kulegraves til bunds.

Hvad betyder skandalen for kansler Sebastian Kurz?

Ifølge Der Spiegel befinder Østrig sig i ”den alvorligste politiske krise i efterkrigstiden”, som også kan ende med at belaste den unge politiske komet Sebastian Kurz, som indgik samarbejdet med FPÖ. Skal kansleren bevare troværdigheden, må han ifølge nyhedsmagasinet lægge ”maksimal afstand til højrepopulisterne”. Efter mange timers betænkningstid sagde Kurz sent i lørdags, at ”nok er nok”. I aftes meddelte han så, at han efter aftale med præsidenten vil besætte Frihedspartiets ministerposter med eksperter og embedsmænd frem mod valget. Men han risikerer stadig en mistillidsafstemning i parlamentet. Hvis skuffede vælgere omvendt går fra FPÖ til Kurz’ ÖVP, kan han ende med at stå tilbage som vinderen.

Hvad betyder skandalen for EU’s højrenationalister?

Avisen Österreich har offentliggjort den første meningsmåling efter skandalen, baseret på svar fra 500 repræsentativt udvalgte østrigere, som viser, at støtten til Frihedspartiet er gået tilbage. Var der valg på søndag, ville partiet få 18 procent af stemmerne mod 23 procent ved en måling før skandalen, som får flere østrigske medier til at dømme afdøde Jörg Haiders gamle parti færdigt. Skandalen kommer på et dårligt tidspunkt for højrenationale partier i andre lande forud for denne uges valg til Europa-Parlamentet, og de har da også forsøgt at nedtone skandalen kraftigt. Frihedspartiet er en vigtig allieret i det nye samarbejde mellem nationalistiske partier med den italienske vicepremierminister Matteo Salvini fra Lega i spidsen, som også tæller franske Marine Le Pen fra National Samling, Dansk Folkeparti og Alternativ for Tyskland (AfD). AfD’s spidskandidat til europa-parlamentsvalget Jörg Meuthen har afvist sagen som et ”internt problem”, mens Marine Le Pen dog taler om en ”alvorlig fejltagelse” fra Straches side. Den østrigske misere kan blive et tilbageslag for de populistiske partier. Heinz-Christian Straches ageren i den lækkede video står i skarp kontrast til populisternes forsøg på at skildre politik som en kamp mellem anstændige almindelige mennesker og en korrupt politisk elite. Det samme gør Straches tilsyneladende ekstravagante vaner, hvor han i videoen taler om at spise kaviar og østers for godt 10.000 kroner pr. bord, ”ikke specielt dyrt”. AfD er i forvejen belastet af beskyldninger om lyssky donationer, nogle med tråde til Rusland, og den aktuelle afsløring bekræfter kun kritikere i, at højrenationalister er villige til at sætte Europas sikkerhed over styr ved at pleje bånd til det stadig mere autoritære Rusland.

Hvad betyder skandalen for EU-valget?

Skandalen har givet de traditionelle og for manges vedkommende trængte partier i Europa godt skyts på hånden forud for denne uges valg til Europa-Parlamentet. Frankrigs finansminister Bruno Le Maire siger, at ”bag denne nationalistiske bevægelse eksisterer der en underkastelse for fremmede magter”, og den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har talt om ”politikere til salg” og ”foragt for europæiske vær-dier”.

Hvordan reagerer Frihedspartiet på skandalen?

Selvom Heinz-Christian Strache er gået af, har han betegnet miseren som en ”fuldemandshistorie” og forsøgt at iscenesætte sig selv som offer for ”et politisk attentat”. Frihedspartiets nye leder, Norbert Hofer, har bebudet, at partiets ministre er klar til at gå af, hvis kansler Kurz fyrer indenrigsministeren, FPÖ’s Herbert Kickl. Det lagde Kurz op til i aftes, da han sagde, at Kickl ikke har udvist ”den fornødne sensi-bilitet” i håndteringen af sagen. Men Hofer har samtidig kaldt Straches opførsel for utilgivelig og sagt undskyld.

Hvem står bag videoen?

Det er ikke kommet frem. Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung modtog videoen på en usb-stick for to uger siden og vil ikke afsløre kilden, men der gættes i østrigske medier både på russiske og vestlige efterretningstjenester, da optagelserne er foretaget med professionel snilde, og flere vestlige efterretningstjenester har afbrudt samarbejdet med deres østrigske kolleger på grund af Frihedspartiets nære bånd til Ruslands præsident, Vladimir Putin. Kreml har nægtet ethvert kendskab til videoen.