Østrigsk tørklædeforbud har især symbolsk betydning

Østrigs kansler prøver at udvise handlekraft med tørklædeforbud i skoler, vurderer tysk religionsekspert. Han tvivler på lignende forbud i Tyskland

Den østrigske regering kan altså godt bruge nogle positive overskrifter i medierne, og ifølge religionsekspert ved den tyske avis Süddeutsche Zeitung, Matthias Drobinski er dét netop grunden til, at forbundskansler Sebastian Kurz fra det konservative folkeparti, ÖVP, vil forbyde muslimske piger at gå med tørklæde i børnehaver og skoler.
Den østrigske regering kan altså godt bruge nogle positive overskrifter i medierne, og ifølge religionsekspert ved den tyske avis Süddeutsche Zeitung, Matthias Drobinski er dét netop grunden til, at forbundskansler Sebastian Kurz fra det konservative folkeparti, ÖVP, vil forbyde muslimske piger at gå med tørklæde i børnehaver og skoler. Foto: Sven Hoppe/Ritzau Scanpix.

Østrigs borgerlige regering har haft en del modgang, siden den trådte til i december sidste år. Flere skandaler om antisemitiske studenterforeninger og nazistiske sang-bøger har rystet det ene af de to regeringspartier, det højrenationale FPÖ (Frihedspar- tiet), og politisk er regeringen kommet i modvind, fordi den har besluttet at droppe et planlagt rygeforbud på restauranter og barer. Tusindvis af borgere forlanger nu en folkeafstemning om landets rygepolitik for på den måde at gennemtvinge rygeforbuddet mod regeringens vilje.

Den østrigske regering kan altså godt bruge nogle positive overskrifter i medierne, og ifølge religionsekspert ved den tyske avis Süddeutsche Zeitung, Matthias Drobinski er dét netop grunden til, at forbundskansler Sebastian Kurz fra det konservative folkeparti, ÖVP, vil forbyde muslimske piger at gå med tørklæde i børnehaver og skoler.

”Den østrigske regerings første måneder var ikke vellykkede. Nu forsøger den at fremstå som en handledygtig regering, og et tørklædeforbud er et yderst velegnet middel til at genvinde tabt sympati. Naturligvis ønsker langt de fleste østrigere ikke, at piger tvinges til at gå med tørklæde, så det er et tema, hvor regeringen kan samle store dele af befolkningen bag sig,” siger Matthias Drobinski.

Ifølge Sebastian Kurz er tørklæder til muslimske piger en praksis, som ikke hører til i det østrigske samfund.

”Det drejer sig om, at børn skal beskyttes imod diskriminering, men også om at modarbejde udviklingen af parallelsamfund,” siger forbundskansleren til det britiske nyhedsbureau Reuters.

Det er uklart, hvor stort antallet af børn er, der rent faktisk vil blive ramt af forbuddet. Der foreligger ingen statistikker på området, og eftersom de fleste muslimske piger først begynder at gå med tørklæder i puberteten, skønner Østrigs undervisningsminister Heinz Faßmann fra ÖVP, at loven først og fremmest vil have symbolsk betydning.

Det samme mener Matthias Drobinski.

”Det er en lov, som ikke vil have stor indflydelse på dagligdagen, men som derimod skal sende et signal om, at regeringen vil beskytte den østrigske kultur imod islamisering,” siger han.

Den østrigske regerings planer har fået lederen af det tyske liberale parti FDP, Christian Lindner, til at foreslå, at Tyskland ligeledes indfører et tørklædeforbud, som skal gælde for alle muslimske piger under 14 år.

”Et forbud vil styrke pigernes personlige udvikling,” siger han til det tyske nyhedsbureau dpa.

Matthias Drobinski tvivler dog på, at det vil være muligt at indføre et lignende forbud i Østrigs store naboland.

”Tyskerne prioriterer den personlige ret til fri religionsudøvelse og forældres ret til selv at opdrage deres børn langt højere end østrigerne. Den tyske forfatningsdomstol har for eksempel afgjort, at pædagoger og lærere har ret til at gå med tørklæder, så længe tørklæderne ikke skaber uro på institutionerne. Det vil sige, at man i Tyskland er vant til at se isoleret på hver enkelt sag, og at man først griber ind, når tørklæderne udgør en reel trussel imod den sociale fred,” siger Matthias Drobinski, der mener, at selv meget konserva-tive politikere i Tyskland er tilbageholdende med at indføre generelle forbud, fordi de har lært af de fejl, som Frankrig har begået.

”I Frankrig er det i demokratiets navn forbudt for kvinder at være fuldt påklædte på strandene, og dermed indeholder den franske lovgivning rent faktisk en tvang til nøgenhed, hvilket er et udtryk for en grotesk moralopfattelse,” siger Matthias Drobinski.

Den østrigske regering har planer om at indføre tørklædeforbuddet i skoler og børnehaver inden efteråret.