Overblik: Her er partierne, som kan spille en rolle ved det israelske valg

Omkring seks millioner israelske vælgere kan på i dag stemme på 41 opstillede partier, der dyster om 120 pladser i Knesset. Det gælder om at kunne tælle til 61, og Kristeligt Dagblad gennemgår her de 14 partier, som kan få betydning

Det bliver enten Benjamin Netanyahu (øverst) eller Benny Gantz (nr. to fra venstre nederst) fra det nye parti Blå-Hvid, som skal danne den nye regering. Den tidligere forsvarschef Gantz går sammen med de ligeledes tidligere forsvarschefer Moshe Yaalon (yderst tv.) og Gaby Ashkenazi (yderst th) samt den tidligere finansminister Yair Lapid (nr. to fra højre) til valg på at vælte Netanyahu. –
Det bliver enten Benjamin Netanyahu (øverst) eller Benny Gantz (nr. to fra venstre nederst) fra det nye parti Blå-Hvid, som skal danne den nye regering. Den tidligere forsvarschef Gantz går sammen med de ligeledes tidligere forsvarschefer Moshe Yaalon (yderst tv.) og Gaby Ashkenazi (yderst th) samt den tidligere finansminister Yair Lapid (nr. to fra højre) til valg på at vælte Netanyahu. – . Foto: Nir Elias/Reuters/Ritzau Scanpix.

De sidste meningsmålinger inden dagens israelske parlamentsvalg afspejler det kendte demokratiske dilemma, at en valgsejr aldrig er en sejr, før vinderen har dannet en regering. Kampen om at blive udpeget som den forhandlingsleder, der skal danne regering, står mellem pre- mierminister Benjamin Ne-tanyahu, der er formand for partiet Likud, og formanden for det nye parti Blå-Hvid, tidligere forsvarschef Benny Gantz. Meningsmålingerne stiller – når man regner usikkerhedsfaktoren med – stort set Blå-Hvid og Likud lige.

Det israelske parlament, Knesset, har 120 sæder, og da Israel udelukkende kender til flertalsregeringer, er spørgsmålet om valgsejren reelt et spørgsmål om, hvilken blok der kan tælle til 61: Højre-blokken med Netanyahu som naturlig leder eller centrum-venstre-blokken med Benny Gantz.

For at undgå de små partiers afpresning under koalitionsforhandlingerne blev spærregrænsen i 2015 hævet til 3,25 procent af stemmerne. Det svarer til omkring 3,7 mandater. Et parti, der akkurat kommer over spærregrænsen, får derfor fire mandater. Det er dog ikke sikkert, at det har gjort den politiske afpresning mindre, end dengang de mindre partier kunne slippe over spærregrænsen med to mandater.

Kristeligt Dagblad sammenligner her meningsmålingerne fra de seneste to uger inden valget udført af den israelske professor Camil Fuchs fra Tel Aviv Universitet blandt 1001 israelske vælgere, 851 jøder og 150 ikke-jøder. Der er en usikkerhedsmargin på 3,3 procent. Det første tal repræsenterer den nyeste måling. Hvor de to målinger er enige, står der kun et tal:

Højreblokken

Partiet Likud. (30/28 mandater) Formand: Benjamin Netanyahu. Likud har været regeringsparti i 13 af Israels 34 regeringer. Netanyahu har i alt været regeringsleder i 13 år. Partiet fører en nationalliberal politik, en neokonservativ økonomisk politik og er imod oprettelsen af en palæstinensisk stat.

Partiet Shas. (5 mandater) Formand: rabbiner Arie Deri. Et ultraortodokst parti, der repræsenterer de sefardiske jøder med oprindelse i Nordafrika og øvrige islamiske lande. Opstiller kun mænd. Partiets oprindelige mentor rabbi Ovadia Yosef fastslog, at fred er vigtigere end territorier. I de senere år er Shas rykket mod højre og er modstander af at opgive dele af det hellige land for fred. Vil pege på Netanyahu som forhandlingsleder.

Det Forenede Toraparti. (6/7 mandater). Formand: rabbiner Yaakov Litzman. Et ultraortodokst parti, der repræsenterer de askenaziske ortodokse jøder med oprindelse i Central- og Østeuropa. Opstiller kun mænd. Partiets hovedinteresse er at opnå statstøtte til det ultraortodokse befolkningssegments institutioner. Vil pege på Netanyahu som forhandlingsleder.

Partiet Hayemin Hahadash – Det Nye Højre. (5/7 mandater). Formænd: Naftali Bennett og Ayelet Shaked. Et nyt parti, der bejler til højrenationale, men ikke umiddelbart religiøse vælgere. Begge sad før i det religiøse bosætterparti Det Jødiske Hjem. De lover en konservativ reform af retssystemet, åben krig mod Hamas i Gaza og at der aldrig bliver en palæstinensisk stat. Bennett vil have forsvarsministerposten, Shaked justitsministeriet. Vil pege på Netanyahu som forhandlingsleder.

De Forenede Højrepartier. (7/8 mandater) Formand: rabbiner Rafi Peretz. Et nyt valgforbund dannet af tre partier på den yderste nationalreligiøse højrefløj: Det Jødiske Hjem, Genfødsel og Jødisk Styrke. Alle tre partier er modstandere af nogen form for palæstinensisk selvbestemmelse og kræver hele Vestbredden annekteret. Jødisk Styrkes formand er blevet diskvalificeret fra at stille op for at følge den afdøde racistiske rabbiner Meir Kahanes krav om at tvangsflytte palæstinensere fra det hellige land. Vil pege på Netanyahu som forhandlingsleder.

Partiet Zehut – Identitet. (5/4 mandater) Formand: Moshe Feiglin. Et liberalistisk parti, der kræver statens indflydelse minimeret mest muligt. Den nationalereligiøse Feiglin kræver ret til at bygge et tredje jødisk tempel, hvor de store muslimske moskéer står på Tempelbjerget i Jerusalem. Vil pege på Netanyahu som forhandlingsleder.

Partiet Yisrael Beiteinu – Israel er vort Hjem. (4/0 mandater) Formand: Avigdor Lieberman. Et sekulært højrefløjsparti, der oprindeligt især appellerede til russiske indvandrere, som kom i klemme i det ortodoks-jødiske statsapparat. De russiske indvandrere fra 1990’erne fordeler sig nu stemmemæssigt som de øvrige israelere. En række korrupte partimedlemmer og skandaler har bragt den tidligere forsvars- og udenrigsminister Liebermans parti faretruende nær spærregrænsen. Hvis det kommer ind i Knesset, vil partiet pege på Netanyahu som forhandlingsleder.

Midt imellem

Partiet Kulanu – Os alle. (5/4 mandater) Formand: Moshe Kahlon. Brød i 2014 ud af Likud og forsøger at pege på samfundets sociale uligheder. Har som finansminister i den udgående regering ikke ført sin politik ud i livet. Partiet svinger omkring spærregrænsen. Er naturlig regeringspartner for Netanyahu, men vil kunne vælge at slutte sig til en social dagsorden i en centrum-venstre blok.

Partiet Gesher – Bro. (0 mandater) Forkvinde: Orly Levy-Abekasis. Forlod højrepartiet Yisrael Beiteinu og blev enegænger i den udgående Knesset. Har fokus på socialt udsattes og kvinders rettigheder. Partiet svinger omkring spærregrænsen. Vil alt efter hvem, der vil tilbyde hende en social ministerpost, kunne tilslutte sig Netanyahus højreblok eller Gantz’ centrum-venstre blok.

Venstreblokken

Partiet Kahol-Lavan – Blå-Hvid. (27/31 mandater). Formand: Benny Gantz. Et parti dannet i februar af et eksisterende og to nye partier. Ledes af fire mænd: De tre eksgeneraler og tidligere forsvars-chefer Gantz, Moshe Ya’alon, der var forsvarsminister i den udgående regering, og Gabi Ashkenazi samt formanden for partiet Yesh Atid, Yair Lapid. Desuden tæller partiet blandt sine medlemmer to af Netanyahus tidligere politiske rådgivere. Partiets erklærede hovedmål er at afløse Benjamin Netanyahu og danne regering.

Arbejderpartiet – Avoda. (10/8 mandater). Formand: Benny Gabai. Arbejderpartiet var Israels ubestridte regeringsparti i landets første 29 år. Partiet er socialdemokratisk. Har stået som markør af den israelske fredsfløj, for oprettelsen af en palæstinensisk stat og imod den fortsatte besættelse af Vestbredden. Har i de senere år forsøgt at nærme sig den politiske midte ved at acceptere, at en del bosættelser ikke længere vil kunne fjernes. Partiet vil pege på Benny Gantz som forhandlingsleder.

Partiet Meretz. (5/4 mandater). Forkvinde: Tamar Zandberg. Et venstresocialistisk parti med en økonomisk liberal fløj. Har altid ligget tæt op ad Arbejderpartiets venstre flanke og har hi- storisk siddet med i dets regeringer. Kæmper for menneskerettigheder for jøder og palæstinensere, er imod den fortsatte besættelse og for oprettelse af en palæstinensisk stat. Betegnes af Netanyahu som venstrefløjsekstremister. Partiet vil pege på Benny Gantz som forhandlingsleder.

Arabiske partier

Valgforbundet Hadash-Ta’al. (7/8 mandater). Formænd: Ayman Odeh (for Hadash), Ahmad Tibi (for Ta’al). Ha-dash er et jødisk-arabisk tidligere kommunistparti. Ta’al er et økonomisk liberalt arabisk parti. Begge partier stillede ved det seneste valg op som en del af den arabiske forenede liste, der brød sammen kort før valget. Begge partier kræver et israelsk samfund med ligestilling for alle borgere og støtter oprettelsen af en palæstinensisk stat side om side med Israel. Partierne vil sandsynligvis pege på Benny Gantz som forhandlingsleder, vel vidende at de ikke vil blive inviteret med i en koalition.

Valgforbundet Balad-Ra’am. (4 mandater). Balad er et nationalistisk arabisk-palæstinensisk parti, der kræver, at Israel bliver et land for samtlige af sine borgere modsat en jødisk stat. Ra’am er et arabisk parti, der kræver ligestilling. Begge partier støtter oprettelsen af en palæstinensisk stat og stillede ved det seneste valg op som en del af den arabiske forenede liste, der brød sammen. Partierne vil sandsynligvis pege på Benny Gantz som forhandlingsleder, vel vidende at de ikke vil blive inviteret med i en koalition.