”Olaf, Olaf, Olaf!” Tyske socialdemokrater har fået stoltheden tilbage

Socialdemokraternes kanslerkandidat Olaf Scholz blev hyldet som det tyske valgs vinder i aftes. Der blæser friske vinde nu, siger ung socialdemokrat

Olaf Scholz fejres af begejstrede partifæller på scenen i SPD’s hovedkvarter, der er opkaldt efter partiets legendariske formand og kansler Willy Brandt, som i 1972 hentede det bedste SPD-valgresultat nogensinde, og hvis statue står ved siden af scenen.
Olaf Scholz fejres af begejstrede partifæller på scenen i SPD’s hovedkvarter, der er opkaldt efter partiets legendariske formand og kansler Willy Brandt, som i 1972 hentede det bedste SPD-valgresultat nogensinde, og hvis statue står ved siden af scenen. Foto: Wolfgang Rattay/Reuters/Ritzau Scanpix.

I cirka tre minutter klapper partikammeraterne i den fyldte sal, mens de taktfast råber "Olaf, Olaf, Olaf!”

Så forsøger den 63-årige kanslerkandidat Olaf Scholz på scenen i det socialdemokratiske Willy-Brandt-Haus i Berlin at dæmpe gemytterne. Ved roligt at bevæge håndfladerne mod gulvet. Sejren er ikke hjemme endnu. At SPD faktisk har slået Angela Merkels kristendemokratiske CDU/CSU med 1,6 procentpoint og dermed står som det tyske valgs vinder, ved endnu ingen her tidligt søndag aften. Men vundet har man i en vis forstand allerede, betoner SPD’s medformand Norbert Walter-Borjans, som står til højre for Scholz. SPD, Tysklands ældste parti, har med Scholz i spidsen gjort det, som ingen for to måneder siden troede muligt: At kæmpe sig ud af den sump af 15-17 procents opbakning, som partiet i årevis har siddet fast i, vinde næsten to millioner af nye vælgere for sig og ende med et markant bedre valgresultat end for fire år siden.

”Det står nu klart, at mange, mange borgere i vores land ønsker et magtskifte. Det er vores opgave at omsætte alt det, vi har lovet i valgkampen, til handling,” siger Scholz og modtager højlydte ”ja!” fra mængden.

Olaf Scholz er aftenens vinder, ja, ifølge ugeavisen Die Zeit sågar ”årtiets”. For to-tre måneder siden blev hans kanslerdrømme mødt med hånlige smil og skuldertræk i Berlin. Nu har den pragmatiske afgående finansminister og vicekansler, der for to år siden ikke var populær nok til at blive partiformand i SPD, på sin egen stille facon vundet både vælgere og partikammerater for sig. Fem SPD’er i mængden løfter fem store, hvide bogstav-skilte, som danner ordet ”DANKE”.

Willy Brandt ville være glad

De rungende klapsalver og tilråb står i skærende kontrast til manden, hvis monotone stemmeføring nærmest forsvinder som hvisken under det høje loft, så alle må spidse ører.

”Pragmatisme, tillid og enhed. Det er det, jeg står for,” fastslår Scholz, som er gået til valg på klimapolitik og socialpolitik, betalelige boliger til alle og en hævelse af mindstelønnen fra 9,60 euro til 12 euro i timen.

Han takker ”som et af 400.000 SPD-medlemmer” alle, der dag for dag har kæmpet for partiet.

Ingen kampråb, ingen store armbevægelser. Ingen magt-demonstrativ skrald-latter som hos forgængeren Gerhard Schröder. Højst lidt vinken – hans mest dramatiske gestik under hele valgkampen – og det for Scholz så velkendte, underspillede smil, som om han fniser af glæde.

Til venstre for ham knejser en 3,40 meter høj bronzefigur, som forestiller den legendariske SPD-kansler Willy Brandt, der har lagt navn til huset. Der er ganske vist langt fra aftenens valgresultat på 25,7 procent til det såkaldte ”vælg Willy”-valg i 1972, hvor SPD fik sit bedste valgresultat nogensinde med 45,8 procent af stemmerne. SPD oplevede dengang stor medlemsfremgang takket være den karismatiske og visionære Willy Brandt, som opfordrede vesttyskerne til at forsone sig med deres østtyske landsmænd på den anden side af Berlin-muren. Karisma kan man ikke beskylde den knastørre Scholz for. Tyske medier har døbt ham Scholzomat, fordi han er en uovertruffen leverandør af politiske floskler og lange enetaler.

”Men Brandt ville have glædet sig i aften,” siger Carola Ebhardt, 61-årig jurist fra Hamborg og medlem af SPD’s bestyrelse.

”Han er et menneske med integritet,” siger SPD-medlem Carola Ebhardt om Scholz.
”Han er et menneske med integritet,” siger SPD-medlem Carola Ebhardt om Scholz. Foto: Tobias Stern Johansen

Hun har Socialdemokratiet i blodet, hendes far arbejdede for Willy Brandt.

”Hvor er det storartet. Ingen havde troet det muligt. Men Scholz har optrådt beslutsomt, og partiet har stået bag ham,” siger hun.

Ebhardt kender Scholz fra hans tid som overborgmester i Hamborg.

”Han gjorde et solidt stykke arbejde, han er et menneske med integritet. Han var god for Hamborg, han vil også være god for Tyskland,” siger hun.

Mange længes efter fornyelse

Det bliver dog vanskeligt at danne en regeringskoalition, betoner Ebhardt. Den mest realistiske er en såkaldt trafiklys-koalition med De Grønne og det liberale FDP, men ”det bliver svært med FDP’s værdier”, siger hun, mens folk på bedste berlinervis balancerer med store ølglas og currywurst mellem os ude i husets gård.

Snak og latter overalt. Efter alle de seneste mange triste og mislykkede valgkampe har SPD endelig noget at fejre. Det er ikke kun ved søndagens forbundsdagsvalg, at partiet går frem. Også i den nordøstlige delstat Mecklenburg-Vorpommern har SPD samme dag vundet stort, ligesom valget i delstaten Berlin ser godt ud.

”Stemningen er til topkarakter med pil op og stjerne,” siger det 24-årige SPD-medlem Milad Tabesch og smiler over hele hovedet.

Han påpeger, at SPD for fire år siden ønskede at gå i opposition, men ”påtog sig ansvar” og igen gik med i en regering ledet af Merkels CDU, fordi CDU’s forhandlinger med De Grønne og FDP brød sammen. Det samarbejde skadede SPD.

”Men SPD har undergået en fornyelse, der blæser friske vinde nu, og det er noget, mange vælgere kan identificere sig med,” siger Tabesch, som studerer public policy på det private Hertie Universitet i Berlin.

”Mange længes efter fornyelse og forandring efter 16 år med CDU. Noget nyt, noget andet. I klimapolitikken, i boligpolitikken, hvor vi står med akut bolignød – og i socialpolitikken, hvor I danskere er langt foran os. Det er socialdemokratiske mærkesager, og derfor oplever vi et momentum nu, som er helt utroligt,” siger Tabesch.

CDU’s løfter om forandringer i valgkampen er ikke troværdige.

”De har haft så mange år til at skabe forandringer,” siger den unge socialdemokrat.

Valgkamp med gejst

SPD er hjulpet godt på vej af nedsmeltningen i det kristendemokratiske CDU, som med den upopulære Armin Laschet er gået næsten ni procentpoint tilbage og dermed har fået sit dårligste valgresultat nogensinde, 24,1 procent. I kristendemokraternes hovedkvarter, Konrad-Adenauer-Haus, der ligeledes er opkaldt efter en legendarisk kansler, hersker ifølge Süddeutsche Zeitung samme aften chokstemning.

Men der er flere grunde til SPD’s pludselige fremgang, mener den 60-årige erhvervskonsulent Rolf Kleine, som har været medlem af SPD i årtier. I 2013 førte han valgkamp for kanslerkandidat Peer Steinbrück, der tabte til Angela Merkel. Ligesom de to andre socialdemokrater, der igennem årenes løb har prøvet at slå hende.

”Forskellen dengang og nu er, at der dengang var en mur, som hed Merkel, som var nærmest umulig at komme forbi, og den er der ikke mere,” siger han om den stærkt populære, afgående kansler.

”Forskellen dengang og nu er, at der dengang var en mur, som hed Merkel, som var nærmest umulig at komme forbi, og den er der ikke mere,” siger SPD-medlem Rolf Kleine om Scholz’ sejr og socialdemokraternes tidligere nederlag.
”Forskellen dengang og nu er, at der dengang var en mur, som hed Merkel, som var nærmest umulig at komme forbi, og den er der ikke mere,” siger SPD-medlem Rolf Kleine om Scholz’ sejr og socialdemokraternes tidligere nederlag. Foto: Tobias Stern Johansen

Merkel er den første kansler i forbundsrepublikkens historie, som frivilligt forlader posten, og der har i valgkampen ikke været en oplagt arvtager.

”For to-tre måneder siden så det umuligt ud for SPD, men så begyndte folk at mærke, at der denne gang faktisk var en mulighed. Og når folk begynder at mærke, at der er en mulighed, at der sker et eller andet,” siger han og gnider venstre tommelfinger og pegefinger mod hinanden:

”Så går man naturligvis til valgkampen med en helt anden energi og gejst, og det er det, vi kan mærke i aften.”

”Mange længes efter fornyelse og forandring efter 16 år med CDU,” siger SPD-medlem Milad Tabesch.
”Mange længes efter fornyelse og forandring efter 16 år med CDU,” siger SPD-medlem Milad Tabesch. Foto: Tobias Stern Johansen