Om så Trump var russisk spion, bliver han præsident

President-elect Donald Trump calls on a reporter during a news conference in the lobby of Trump Tower in New ...

”Der er en utrolig respekt for folkets beslutning og vilje. Hvis man er valgt af folket, anses det for at være til-strækkelig garanti for, at vedkommende er værdig til tillid,” siger Mette Nøhr Claushøj, ekstern lektor ved Københavns Universitet med speciale i amerikanske samfundsforhold. Foto: Evan Vucci/AP / POLFOTO

Stort set intet kan forhindre indsættelsen af en amerikansk præsident, når vedkommende først er valgt. Derfor kan nye rygter om Donald Trumps belastende forbindelser til Rusland først få konsekvenser efter hans indsættelse

Det seneste døgns udokumenterede påstande om, at Donald Trump muligvis er i lommen på Rusland, fordi de russiske myndigheder har belastende personlige og økonomiske oplysninger om ham, har givet ny næring til spekulationerne om, hvis interesser den kommende amerikanske præsident er mest optaget af at varetage: sine egne eller USA’s.

Skulle det første være tilfældet, ændrer det dog ikke ved, at Donald Trump næste fredag bliver USA’s næste præsident. Når først vælgerne har talt i USA, kan efterretningstjenesterne godt stikke piben ind.

Uanset hvilke informationer de kommer i besiddelse af, eller hvilken potentiel sikkerhedsrisiko de måtte vurdere en kommende præsident til at udgøre, kan de ikke forhindre vedkommede i at blive indsat i embedet. Han eller hun kan teoretisk set være spion for en fremmed magt og alligevel lægge hånden på Bibelen og sværge troskab over for den amerikanske forfatning.

Den amerikanske lovgivning kræver således ingen sikkerhedsgodkendelse af hverken præsident, vicepræsident, kongresmedlemmer eller højesteretsdommere, oplyser den amerikanske kongres’ bibliotek, Kongressens Forskningsservice.

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.