Prøv avisen

Omfattende kirketyverier i Albanien

Brindisi, Italien, hvor tusinder af flygtninge fra Albanien netop nu ankommer.Tiden for den årlige fest for Marzano Di San Giuseppes patron, San Giuseppe, nærmer sig. Inde i kirken velsigner præsten på behørig vis kurve og brædder med brød. Foto: RICARDO VENTURI/

Stor politiaktion i forsøget på atbeskytte Balkans kulturelle arv

Stjålne ikoner, malerier med religiøse motiver på bronzeplader og store, afpillede flager af kalkmalerier er blevet en næsten lige så indbringende forretning for Balkans organiserede kriminelle som narko, våben og menneskesmugling.

I en veltilrettelagt aktion slog albansk politi i samarbejde med Interpol for nylig til mod en kriminel bande i Albaniens hovedstad, Tirana. Banden sad på en veritabel guldgrube, bestående af 1077 genstande, der var stjålet fra kirker og klostre i Albanien og nabolandet Makedonien.

Blandt genstandene var 20 ikoner, der stammer fra 1400-tallet. I alt indeholdt lageret af stjålne kirkegenstande næsten 300 ikoner, godt 500 bronzeplade-malerier og over 300 andre kunstgenstande.

Politiet slog til mod banden efter fire måneders efterforskning. I den periode nåede en af de arresterede at sælge 50 ikoner til samlere i Italien og Schweiz.

LÆS OGSÅ: Moldovas vej mod EU er fuld af forhindringer

Politiaktionen betegnes som den største nogensinde i forsøget på at beskytte Balkans kulturelle arv. Ifølge makedonsk politi er det første gang, at stjålne ikoner fra landets kirker og klostre overhovedet er dukket op igen.

Genstandene er uerstattelige. På det sorte marked ville de kunne sælges for mange millioner kroner. Derfor er der behov for et udvidet politisamarbejde hen over Balkans grænser for at stoppe det voksende illegale marked for stjålne religiøse kunstgenstande.

De kanaler, som ikoner og andre genstande bliver solgt igennem, er meget veludviklede. Derfor sker det kun sjældent, at tyvekosterne dukker op igen, siger Vladimir Pivovarov, der er professor i kriminologi ved Skopjes Universitet, til Southeast European Times.

Selvom det store flertal af albanerne er muslimer, findes der en del katolske kirker og af historiske grunde mange ortodokse kirker i landet både serbisk og græsk ortodokse. Ikke mindst på Myzeqe sletten i den centrale del af Albanien var de ortodokse kirker en gang rigt dekorerede med blandt andet kalkmalerier.

Nu er mindst 13 af kirkerne på sletten blevet plyndret. De har ikke længere rigtige kirkefaciliteter, fortæller Gentian Stratoberdha, der er direktør for Albaniens Ortodokse Kirkes kulturarvs departement.

Han oplyser, at han i løbet af de seneste år flere gange har set, hvordan prominente samlere i fuld åbenhed har organiseret udstillinger i Albanien med stjålne kulturelle og religiøse kunstgenstande. Ingen ved, hvor de har genstandene fra.

Det er først inden for det seneste år, at offentligheden i Albanien har reageret på de plyndrede kirker.

Ødelæggelsen af den ortodokse kulturarv er et stort tab. Ikke kun for de ortodokse, men for alle i Albanien. Vi mister vores identitet. Nogle er nok ligeglade, fordi de har en anden trosretning. Men det her er et spørgsmål om det albanske folks nationale kulturelle arv. Hvis den ortodokse kirke ophører med at eksistere her, vil arven efter 1500 års historie forsvinde sammen med den, understreger Gentian Stratoberdha.