Omvendelsesterapi møder modstand

Såkaldte terapikure mod homoseksualitet er i stigende grad under beskydning i USA

Grundtanken i terapien er, at homoseksualitet skyldes en undertrykkelse af normal maskulin udvikling ofte forårsaget af fraværende fædre og dominerende mødre eller af seksuelt misbrug i barndommen. (modelfoto)
Grundtanken i terapien er, at homoseksualitet skyldes en undertrykkelse af normal maskulin udvikling ofte forårsaget af fraværende fædre og dominerende mødre eller af seksuelt misbrug i barndommen. (modelfoto).

Såkaldte terapikure mod homoseksualitet, som længe har været et populært fænomen i socialt konservative amerikanske miljøer, er i stigende grad kommet under beskydning i USA, hvor befolkningens holdning til homoseksuelle i disse år tager enorme kvantespring mod voksende tolerance og accept.

For nylig blev Californien den første delstat til ved lov at forbyde forsøg på at ændre mindreåriges seksualitet, og nu stilles den såkaldte omvendelsesterapi også over for en afgørende juridisk prøve i New Jersey, hvor borgerrettighedsgruppen Southern Poverty Law Center på vegne af fire homoseksuelle mænd anklager en fremtrædende terapiorganisation for at praktisere vildledende metoder.

LÆS OGSÅ: USA siger ja til vielse af homoseksuelle

Samtidig tager flere tidligere udøvere af omvendelsesterapien nu afstand fra dens grundprincipper. I maj i år undskyldte den kendte psykiater Robert L. Spitzer, der betragtes som den moderne psykiatris foregangsmand i USA, eksempelvis for sit tid-ligere forsvar for terapien. Og blot få måneder senere udløste Alan Chambers, formand for netværket Exodus, der igennem tre årtier har ført an i den amerikanske ekshomoseksualitet-bevægelse, furore, da han offentligt stod frem og erklærede, at der ingen kur findes mod homoseksualitet.

De fire mænd tre jøder og en mormon involveret i den nye retssag i New Jersey beskylder terapiorganisationen Jews Offering New Alternatives for Healing (Jøder, der tilbyder nye alternativer til helbredelse), Jonah, for at have udsat dem for ydmygelser og følelsesmæssige traumer. Mændene hævder, at de betalte organisationen tusinder af dollar for terapien blot for i sidste ende at få besked om, at deres udeblivende omvendelse til heteroseksualitet var deres egen fejl.

LÆS OGSÅ: Khader: USA's homoseksuelle kæmper for konservative værdier

De sagsøgte falbød antihomoseksuel pseudovidenskab og nedgjorde homoseksuelle som sindsforvirrede og modbydelige, siger Sam Wolfe, der er advokat for Southern Poverty Law Center, til avisen New York Times.

Den såkaldte omvendelsesterapi har siden 1970erne været en lukrativ industri i USA, hvor religiøst eller ideologisk funderede klinikker og kurser drager tusinder af teenagere og voksne, der ønsker at ændre deres seksuelle orientering eller presses til behandlingen af deres familier.

LÆS OGSÅ: USAs katolikker flygter fra kirken

Stadig flere amerikanske forskere slår imidlertid fast, at der ikke findes videnskabelige beviser for, at det enkelte menneskes grundlæggende seksualitet kan ændres, og den nationale psy-kiatriforening American Psychiatric Association advarer om, at terapien kan forårsage depression, angst og selvdestruktiv opførsel.