Oprørte italienere: Vi klarer os uden EU

Efter især italiensk kritik af EU for at have svigtet under coronakrisen har Ursula von der Leyen givet en officiel undskyldning for Europas manglende koordinering. Men det ”EU”, som har svigtet, er de europæiske staters vilje til samarbejde, siger EU-Kommissionens formand

Italienerne har i stigende grad følt sig alene og svigtet af de øvrige EU-lande under den galopperende coronaepidemi, som har foreløbig har gjort Italien til det hårdest ramte land med omkring 16.000 døde. Her begraves to ofre for coronaen i den syditalienske by Cisternino. – Foto: Alessandro Garofalo/Reuters/Ritzau Scanpix.
Italienerne har i stigende grad følt sig alene og svigtet af de øvrige EU-lande under den galopperende coronaepidemi, som har foreløbig har gjort Italien til det hårdest ramte land med omkring 16.000 døde. Her begraves to ofre for coronaen i den syditalienske by Cisternino. – Foto: Alessandro Garofalo/Reuters/Ritzau Scanpix.

EU-flaget er i modvind i Italien, hvor skuffelsen over den manglende solidaritet fra andre lande har nået nye højder i de seneste dage.

”Vi klarer os selv,” siger italienske borgere i små film på YouTube, mens de brænder papirudgaver af det blå, europæiske stjernebanner af.

Italienske borgmestre, især dem, der tilhører tidligere indenrigsminister Mateo Salvinis Lega-parti, har bundet EU-flaget flag fast eller helt taget det ned, så det ikke længer vajer fra deres rådhuse.

Og Matteo Salvini selv har anklaget EU for at være ”meget langt fra smerteskriget fra det folk, der grundlagde det.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Tre ud af fire italienere siger ifølge en meningsmåling fra sidste uge, at EU ikke har hjulpet landet, som er det hårdest ramte af coronaepidemien i Europa og i verden med foreløbig næsten 16.000 døde, ifølge opgørelsen fra Johns Hopkins Universitet i går.

Europa har siddet på hænderne, mens medlemslandene selv har kæmpet på coronafronten, lyder kritikken også i andre lande. Ingen lagre og ingen fælles indkøb af test, masker og udstyr før midt i marts, da krisen allerede stod i lys lue. Ingen koordinering af de 27 landes indsats, som peger i alle retninger med forskellige grader af karantæne og forskellige politikker for test.

”EU kan ikke bruges til noget. Disse mennesker beslutter ingenting. Når det handler om liv og død, eksisterer Europa ikke,” siger den franske polemiker og kommentator, Eric Zemmour, til det franske dagblad Le Figaro.

”Det er på tide, at Europa viser mere ambition, større enhed og mod,” skrev også den italienske regeringschef Giuseppe Conte i den italienske avis La Repubblica i fredags.

Den 5. februar mente EU-Kommissionen for eksempel, at alt var under kontrol, og at Europas beredeskab over for coronavirussen var på et højt niveau.

To uger senere brød epidemien ud i Italien, der hurtigt kom til at mangle både masker og respiratorer. Og de europæiske lande gik ind i kampen med spredt fægtning. Tyskland lukkede for eksporten af materiel til Italien, da landet havde mest brug for det. Og landene lukkede deres grænser i spredt orden uden koordinering, mens Kina leverede de mundbind og de respiratorer, Italien ikke kunne få fra sine nabolande.

I stedet for fælles indkøb begyndte de europæiske lande at konfiskere ladninger af medicin og masker, som var bestilt af nabolandene, men mellemlandede i for eksempel Frankrig eller Tjekkiet. Også Danmark har mistet et en leverance af udstyr under en mellemlanding.

Torsdag i sidste uge gav formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, da også Italien en undskyldning. Men for medlemslandenes enegang, ikke for Kommissionens mangel på handling

”De gjorde sig ikke klart, at vi kun kunne løse krisen i fællesskab,” skriver hun i Repubblica.

Simona Guagliardo er specialist i EU’s sundhedspolitik ved tænketanken European Policy Center i Bruxelles. Hun mener også, at den europæiske indsats og koordinering har været for dårlig.

”Coronaepidemien er lige præcis den type krise, hvor et koordineret svar på EU–plan er langt mere effektivt end medlemslandenes indsats hver for sig. Intet land kan løse krisen alene. Og set i bakspejlet skulle EU-Kommissionen have reageret hurtigere og mere samlet,” siger Simone Guargliardo.

Men skylden, tilføjer hun, skal ikke kun placeres på EU-kommissionsformand Ursula von der Leyens og EUbureaukratiets skuldre.

”EU’s rolle er at hjælpe landene med at samarbejde og koordinere deres indsats, Men i sidste ende er det medlemslandenes egen vilje til at samarbejde, der er afgørende. Og her har landene formentlig undervurderet, hvor alvorlig situationen var,” siger Simone Guargli-ardo.

Kilder i EU-Kommissionen har således oplyst over for nyhedsbureauet Reuters, at kommissionens optimistiske udmeldinger i februar var baseret på oplysninger fra de 27 medlemslande lande selv, som desuden afviste et tilbud fra Kommissionen om fælles indkøb af coronamateriel allerede i januar.

Og når medlemslandene ikke ønsker at samarbejde om sundhed, har EU-Kommissionen ingen mulighed for at tvinge dem. For på sundhedsområdet er det medlemslandene, der har kompetancen til at handle og lovgive, ikke EU, understreger tidligere vicedirektør i EU-Kommissionen, Jens Nymand Christensen.

”Også fra dansk side var det helt klart holdningen, at sundhed skulle være nationalt ansvarsområde, da EU-traktaternes paragraf 168 om opgavefordelingen blev skrevet i 1992,” siger Jens Nymand Christensen.

”Diskussionen om, hvorfor EU ikke organiserede fælles indkøb langt tidligere, vil komme. Og Ursula von der Leyen burde måske have lagt større pres på medlemslandene for at dem til at samarbejde. Men sandheden er, at der ikke var enighed i medlemslandene om, hvordan man for eksempel skulle teste befolkningen,” siger den tidligere europæiske topembedsmand.