Prøv avisen
Ungarn

Sejrherren Orbán ser sig som forsvarer af de kristne værdier i EU

Foto: Bernadett Szabo/Reuters/Ritzau Scanpix

De kristne værdier fik et bedre valg på Europas nationalkonservative højrefløj end på den traditionelle kristendemokratiske midte. Det kan føre til voksende polarisering mellem kristne værdier og sekularitet i det nye EU-Parlament, mener ekspert

Hvis man vil føle kristen sejrsrus efter europa-parlamentsvalget, er det ikke i de traditionelle kristendemokratikse partier, man først og fremmest skal lede men snarere hos Europas nationalkonservative og højrenationale partier. Viktor Orbáns knusende valgsejr i Ungarn belønner en valgkamp, hvor Europas kristne identitet i stigende grad er blevet påkaldt i Fidesz-partiets anti-immigrationskampagne.

Nogle af de mest uforbeholdne udsagn om kristne værdier i valgkampen er kommet fra den ungarske regeringsleder, som to dage før valget under et valgmøde i Slovenien erklærede, at EU-parlamentsvalget handlede om ”bevaringen af Europas kristne værdier og Europas identitet”.

Med over 52 procent af stemmerne, langt foran den Demokratiske Koalitions 16,2 procent på andenpladsen, har Viktor Orbán givet en svidende lektion til traditionelle kristendemokratiske partier og i særdeleshed det tyske CDU-CSU med knap 29 procent af stemmerne.

”Vi er Det Europæisk Folkepartis mest succesrige parti. Ungarerne ønsker at standse indvandring. De har bedt Fidesz forsvare det kristne Europa,” sagde Viktor Orbán i går efter valgsejren med henvisning til EU-Parlamentets kristendemokratisk-konservative partisammenslutning EPP, hvis parlamentsgruppe Fidesz ellers er suspenderet fra efter kritik af Ungarns overtrædelse af retsstatens principper.

Og i Italien har indenrigsminister og vicepremierminister Matteo Salvinis højrenationale Lega-parti udkonkurreret den politiske midte ved at holde den katolske fane højt i en valgkamp med fokus på migration.

Under et valgmøde med 10 andre højrenationale EU-kandidater i Milano i forrige uge gik han som omtalt her i avisen på talerstolen med en rosenkrans i hånden. Hans henvisning til ”Marias rene hjerte” har udløst kritik fra Vatikanet, der ikke bryder sig om Salvinis mobilisering af kristendommen i politisk øjemed. Men de italienske vælgere har været mindre nærtagende og givet Lega en tredjedel af stemmerne og nærmest udraderet den politiske midte.

Selv i Polen, hvor de regerende Lov og Retfærdighedsparti (PiS) har lidt under afsløringerne af pædofiliskandaler i den katolske kirke, har partiets formand, Jaroslaw Kaczynski, argumenteret for et sammenfald mellem kristne og nationale værdier og erklæret, at ”et angreb på Polens kirke er et angreb på den polske stat”.

Selvom valgsejren er mere beskeden end ventet med omkring 45 procent af stemmerne, har PiS bekræftet tendensen til, at kristne værdier især italesættes på den nationalistiske højrefløj.

”Der er en voksende tendens til, at kristne værdier kobles med nationalisme i Europa,” vurderer Luca Ozzano, der forsker i religion og europæisk politik ved Universitetet i Torino.

”Det gælder ikke kun i Italien med Salvinis valgkamp, men mere bredt især i Øst- og Centraleuropa, hvor Fidesz-partiet kun er et enkelt eksempel. Dele af befolkningen har et behov for en styrket identitet, og det har disse partier formået at sætte ord på. Det sker især ved at bruge kristne symboler som for eksempel Salvinis brug af den katolske rosenkrans og mindre i konkret politik. For de etablerede kristendemokratiske partier og også for kirkerne er denne stigende kobling mellem nationalisme og kristendom noget, de bliver nødt til at forholde sig til,” siger Luca Ozzano.

Udviklingen vækker netop bekymring i kirkelige kredse blandt andet i Tyskland, hvor ærkebiskoppen af Bamberg og leder af den tyske bispekonferences kommision for verdenskirken, Ludwig Schick, har kommenteret valgresultatet over for den katolske Domradio.

”Når jeg ser på Tyskland, er valget forløbet rimeligt godt. Men når jeg ser på nabolandene, fyldes jeg med sorg. I Italien er Lega gået frem ligesom Marine Le Pens parti i Frankrig og Fidesz-partiet i Ungarn. Kirken har et stort ansvar og en stor udfordring,” siger Ludwig Schick.

Også Den Europæiske Kristen-Politiske Bevægelse, ECPM, en partisammenslutning af 19 mindre kristne partier i Europa, som tilsammen fik tre mandater ved EU-valget, ser med uro på de kristne værdiers glidning fra den politiske midte til det nationalistiske højre.

”Det er et problem for os, hvis man nationaliserer de kristne værdier. Det er også tankevækkende, at Salvini på den ene side hylder kristne værdier og på den anden side allierer sig med Marine Le Pen i Frankrig, som snarere profilerer sig på sekulære værdier. Risikoen er, at kristne splittes i stedet for at samarbejde,” siger Johannes De Jong, talsmand for ECPM.

Mens midten i europæiske politik skrumper både i det nye Europa-Parlament og i de enkelte lande til fordel for yderfløjene, er spørgsmålet ifølge især tyske medier, om kristne værdier stadig hører hjemme i de brede folkepartier. Eller om tiden er ved at løbe fra hele konceptet om folkepartier, der samler brede dele af befolkningen på tværs af sociale skel om fælles værdier – det være sig kristne eller socialdemokratiske.

Og for den kristne debat kan det højrenationale forsøg på at inkarnere de kristne værdier få konsekvenser, mener Luca Ozzano.

”Det kan betyde en voksende polarisering og en stærkere sekulær fløj i Europa,” mener han.