Orbán skabte harme med tale om ”raceblanding” og gaskamre. Men det endte alligevel til hans fordel

En provokerende tale om raceblanding og gaskamre skabte international storm mod Viktor Orbán forud for statsbesøg i Wien. Men den ungarske provokation virkede, siger iagttager

Østrigs forbundskansler, Karl Nehammer, modtog torsdag den ungarske premierminister, Viktor Orbán, med en militær æresgarde i Wien.
Østrigs forbundskansler, Karl Nehammer, modtog torsdag den ungarske premierminister, Viktor Orbán, med en militær æresgarde i Wien. Foto: Alex Halada/AFP/Ritzau Scanpix.

Der var lagt i ovnen til en storm mod Viktor Orbán ved torsdagens statsbesøg i Wien. På papiret var den ungarske regeringsleder i defensiven efter en opsigtvækkende tale til det ungarske mindretal i Rumænien sidste weekend, hvor han skabte international forargelse med udtalelser om ”raceblanding” og ”Tysklands historiske erfaring med gas".

Tirsdag trådte en af Orbáns mest trofaste rådgivere, Zsuzsa Hegedüs, tilbage med brask og bram på grund af det, hun på Twitter betegnede som ”en nazitale, der er Goebbels værdig” med henvisning til Hitlers propagandaminister.

Uden direkte at nævne den ungarske premierminister har EU’s kommissær for europæisk levevis, Margaritas Schinas, givet ham en irettesættelse med en Twitter-meddelse om, at ”vi må aldrig lade vores ord forråde den mest grundlæggende læresætning i tilværelsen: vi er alle ligeværdige mennesker. Had har ingen plads på vore læber eller i vore samfund”.

Og Den Internationale Auschwitz Komité for overlevende fra nazisterne koncentrationslejre havde udtrykkeligt bedt den østrigske kansler om at benytte statsbesøget til at give Orbán en opsang for de udtalelser, der har bragt internationale medier i kog.

I sin mere eller mindre improviserede tale ved et sommermøde i det tidligere ungarske område Baile Tusnad i Rumænien talte Viktor Orbán om Vesteuropa som ”en verden af blandede racer”, hvorimod befolkningerne i det østeuropæiske område omkring Karpaterne ”blander sig med hinanden, men ikke vil være en blandingsrace”.

"Vi må holde de fremmede ude, Schengen eller ej," sagde han.

Orbán kritiserede også EU’s linje, der holder Rusland ansvarlig for krigen i Ukraine, og sagde, at målet ikke bør være en sejr til Ukraine, men at afslutte krigen. Og om forsøgene på at spare på gassen i vinter for at frigøre sig fra importen fra Rusland sagde han, at ”Tyskland har visse erfaringer med gas, fra før i tiden, mener jeg”.

En slet skjult henvisning til nazisternes gaskamre, som den konservative østrigske kansler, Karl Nehammer, var flere dage om at fordømme op til statsbesøget. Ved deres fælles pressemøde torsdag lagde den østrigske regeringsleder afstand til alle former for racisme og sagde, at ”her i Østrig forkaster vi enhver form for relativisering af racisme og antisemitisme”.

Men så var episoden også lukket ned. Og de to regeringsledere demonstrerede fælles fodslag om det, som var selve meningen med besøget, nemlig en stram linje i forhold til migration og fælles vilje til at bekæmpe menneskesmuglere.

Det, der på forhånd lignede en kommunikationsbrøler og en diplomatisk glidebane lige inden et besøg i en EU-hovedstad, blev i stedet vendt til Orbáns fordel, mener Daniela Apaydin, forskningsmedarbejder ved Institut for Donauregionen og Centraleuropa ved Wiens Universitet. 

”Nogle iagttagere har set Viktor Orbáns udtalelser ved mødet som en smutter og vurderet, at han ikke havde forudset, at de ville få så stor opmærksomhed. Men det er mere sandsynligt, at han bevidst har benyttet denne form for provokation til at aflede opmærksomheden fra sine angreb på retsstaten. Og det lykkedes. Der blev overhovedet ikke talt om presse- og andre friheder under hans besøg,” siger Daniela Apaydin.

Viktor Orbán har tidligere benyttet sommermødet med det ungarske mindretal i Rumænien til causerier, hvor han udlægger sin ideologiske linje. Det var et af disse møder, at han i 2014 for første gang definerede Ungarn som et illiberalt demokrati. Og årets udgave fandt sted kun en uge efter, at EU-Kommissionen indbragte Ungarn for EU-Domstolen for sin anti-lgbt-lovgivning som led i den procedure om overtrædelse af EU-traktaterne, der også handler om manglende respekt for retsstaten.

Med sin mere og mere åbenlyse støtte til Vladimir Putin i krigen mod Ukraine er Viktor Orbán, der vandt en overvældende valgsejr ved parlamentsvalget i april, nu mere og mere isoleret i EU. Men i Wien red han stormen af.