Ortodokse jøder får værnepligt

Vedtagelsen af lov beskrives som milepæl i israelsk historie

En ny lov, som træder i kraft i 2018, tvinger ortodokse jøder til at aftjene værnepligt i Israel.
En ny lov, som træder i kraft i 2018, tvinger ortodokse jøder til at aftjene værnepligt i Israel. Foto: JIM HOLLANDER/ Denmark.

En sort dag. Kommentarerne fra ortodokse jødiske kredse i Israel er entydige efter gårsdagens vedtagelse af en lov, der tvinger ortodokse jøder til at aftjene værnepligt. Loven træder i kraft i 2018, og indtil da vil den israelske hær gradvist rekruttere et stigende antal ortodokse jøder.

Vi vil ikke tilgive Netanyahu, siger den ortodokse parlamentariker Moshe Gafni om Israels premierminister Benjamin Netanyahu, der sammen med sin regeringskoalition har presset på for at få den nye lov vedtaget.

Umiddelbart efter gårsdagens afstemning i Knesset udvandrede de ortodokse partier, da den britiske premierminister David Cameron holdt en tale i det israelske parlament.

Oppositionen boykottede afstemningen om værnepligt med den begrundelse, at Netanyahus regering forsøger at få loven vedtaget hurtigst muligt for at undgå reel debat om de ortodokse jøders værnepligt. På den måde var det let for regeringskoalitionen at samle flertal til vedtagelse af loven.

LÆS OGSÅ:
Israel presser danske evangelister ud

Ofer Shelach fra Yesh Atid partiet kalder det for en milepæl.

Han er en af de politikere, der har været med til at formulere den nye lov.

Loven er begyndelsen på en ny æra for Israel, som vil fremme lighed og skabe et mere forenet samfund, siger Ofer Shelach.

Siden staten Israels oprettelse er ortodokse jøder blevet fritaget for værnepligt og har til gengæld modtaget legater til Torah-studier på skoler, der ofte er helt eller delvist finansierede af staten. Den nye lov opfattes både som et opgør med det faktum, at ortodokse i mindre grad tager andel i at bære den byrde, andre israelere bærer ved at aftjene værnepligt, men også som et forsøg på i sidste ende at gøre en større del af den ortodokse befolkning til en del af arbejdsmarkedet. Israelske undersøgelser viser, at andelen af ortodokse, der får et reelt arbejde er langt højere for dem, der har aftjent værnepligt end hos dem, der bliver i de religiøse skoler.