Ortodokse jøder udfordrer corona-restriktioner

Ortodokse jødiske samfunds høje smittetal er et problem både i Israel og i USA, men Netanyahus regering har svært ved at sætte sig igennem

Borough Park er et af de steder i New York, USA, der er erklæret som rød zone. Her er en ansat fra New Yorks sundhedsmyndigheders test-og-opspor-afdeling i gang med at uddele masker til ultraortodokse mænd i området. – Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix.
Borough Park er et af de steder i New York, USA, der er erklæret som rød zone. Her er en ansat fra New Yorks sundhedsmyndigheders test-og-opspor-afdeling i gang med at uddele masker til ultraortodokse mænd i området. – Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix.

Titusinde medlemmer af den ultraortodoksjødiske Satmer-sekt i Brooklyn-bydelen Williamsburg i New York havde set frem til årets bryllup. Mandag eftermiddag skulle den ultraortodokse rabbiner Zalman Leib Teitelbaum, hvis far grundlagde Satmer-sekten, vie sit barnebarn. Bruden, hvis navn slet ikke nævnes på invitationen, er også ud af en rabbinerslægt i den lukkede ultraortodokse sekt, der har de fleste af sine følgere i Williamsburg.

Bydelen er et af New Yorks corona-hotspots, så i fredags besluttede New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, efter anbefaling fra de lokale sundhedsmyndigheder at forbyde den store festlighed.

”Jeg vil foreslå: hold et lille bryllup i år. Og hold en stor bryllupsfest næste år. Hvis I inviterer mig, kommer jeg,” sagde Cuomo på en pressekonference i søndags.

Kun 50 mennesker må deltage i brylluppet, og det kaldte en talsmand for Yetev Lev D’Satmar-menigheden i søndags for ”et uberettiget angreb”.

De ortodokse menigheder i New York har før følt sig peget ud. Da Cuomo i begyndelsen af oktober indførte særlige restriktioner og lukkede alle forretninger og skoler i New Yorks corona-røde bydele, var der mange områder med hovedsageligt ortodokse jødiske indbyggere. Demonstranter imod lukningen brugte i flæng udtryk som ”diskrimination” og ”antisemitisme”.

Og lukkede skoler er et problem for de børnerige ortodokse familier.

”Hvad sker der med børnene, når man lukker skolerne? De mødes med 50 andre børn, hænger rundt i parker og på gader og spreder bare smitten endnu mere,” forklarede en talsmand for en hasidisk jødisk menighed i Borough Park-området, Ezra Friedlander, til lokalavisen Brooklyn Paper.

Lignende argumenter er blevet fremført af ortodokse partier i Israel. Men modsat New York, hvor guvernør og politi forventer, at det ortodokse jødiske parallelsamfund retter sig efter påbud og restriktioner, har de ortodokse i Israel udnyttet deres politiske magt til at omgøre regeringens restriktionsbeslutninger.

Da de israelske sundhedsmyndigheders corona-tovholder i forsommeren ville opdele Israel i røde, gule og grønne områder, viste det sig, at de fleste røde områder var ortodokse byer og bydele. Det var ”diskrimination”, hed det fra de ortodokse partier, der truede med at sprænge regeringskoalitionen. Indtil premierminister Benjamin Netanyahus regering skrottede den såkaldte lyskurvsordning.

I den israelske debat er der i dag ingen tvivl om, at Netanyahus eftergivenhed over for de ortodokse krav førte til den voldsomme smittestigning, der i september nåede op på 9000 nye smittede om dagen. 40 procent af de smittede var ortodokse jøder på trods af, at de kun udgør op imod 12 procent af befolkningen.

Blandt andre de tidligere premierministre Ehud Olmert og Ehud Barak mener, at regeringens eftergivenhed over for de ortodokse trusler var den direkte årsag til, at Israel siden midten af september har været under forskellige typer af nedlukning, senest har alt undtagen fødevarebutikker og apoteker været lukket i tre uger.

En første forsigtig genåbning begyndte i søndags. Skoler og butikker er stadig lukkede, men vuggestuer og børnehaver åbnes. Stik imod restriktionerne meddelte den ortodokse rabbiner Chaim Kanievsky, at hele det ordokse skolesystem for de tretil 18-årige ville genåbne. Og de åbnede i søndags.

Ved en pressekonference lørdag aften kunne premierminister Benjamin Netanyahu ikke love, at politiet ville håndhæve nedlukningen i ortodokse byer. Som blandt andre netmediet Times of Israel påpeger, står Netanyahu magtesløs over for de ortodokses mytteri. Uden de ortodokse parallelsamfund, der stiller rabbinske påbud om at studere hellige tekster ord over statens love, har han ikke et regeringsflertal.