Prøv avisen

Oslo-dræber planlagde terror i ni år

Den 32-årige nordmand, der fredag dræbte mindst 92 mennesker, havde planlagt sine brutale aktioner i årevis

Det var langt fra en spontan handling, den nu terror-sigtede Anders Behring Breivik begik i Oslo og på øen Utøya i fredags.

Den 32-årige nordmand har nemlig forberedt de brutale angreb i mere end ni år. Det fremgår ifølge norsk statsfjernsyn NRK af det omfattende manifest, Breivik har lagt ud på internettet.

- For alle, som kender mig, fremstår jeg som en moderat, højreorienteret mand og ikke en modstandskriger. Jeg har formået at holde fokus og være højest motiveret i mere end ni år, skriver han.

Han beskriver desuden, hvordan han har holdt sine planer skjult for sine venner, til dels for at skåne dem og til dels for at undgå risikoen for, at nogen meldte ham til myndighederne.

LÆS OGSÅ: Terrorsigtet tilstår norsk massakre

Den 32-årige drabsmand giver også et indblik i hans tanker om, at 95 procent af alle europæere vil hade ham for hans handlinger og kalde ham en terrorist. Han er overbevist om, at folk en dag vil forstå, at han gjorde det rette.

- Det kan illustreres, som når en forælder slår sit ignorante barn. Barnet vil hade forælderen lige efter, men på et tidspunkt vil det forstå, at forælderens eneste intention har været at beskytte dem, skriver han.

Manifestet indeholder også en dagbog og detaljer om det bombeangreb, der fredag ramte regeringskvarteret i Oslo og dræbte syv, og den efterfølgende skudmassakre mod en ungdomspolitisk lejr, hvor 85 børn og unge mistede livet.

Anders Behring Breivik har ifølge sin forsvarer Geir Lippestad erkendt begge handlinger, og når han mandag fremstilles i byretten i Oslo med krav om varetægtsfængsling, vil han forklare sig.

- Han er indstillet på at forklare om sit motiv til retten, og hvorfor han har begået de handlinger, som han har erkendt, siger Lippestad.

Trods den lange planlægning lykkedes det ifølge VG Nett den 32-årige nordmand at undgå den norske efterretningstjenestes radar. PST har foreløbigt ingen kommentarer til sagen.

LÆS OGSÅ: Norsk politi viser tidslinie for angrebet

SE OGSÅ: Billeder fra eksplosionen i Oslo

LÆS OGSÅ: Breivik: Selvgjort er velgjort

LÆS OGSÅ: Det skriver den terrorsigtede i manifest

LÆS MERE OM TERRORSAGEN HER