Over halvdelen af de brasilianske børn fødes ved kejsersnit

Kejsersnit er blevet et modefænomen i Brasilien, selvom det medfører store sundhedsrisici for både mor og barn. Landets sundhedsvæsen slår alarm

Over halvdelen af alle børn i Brasilien fødes nu ved kejsersnit, hvilket er verdensrekord.
Over halvdelen af alle børn i Brasilien fødes nu ved kejsersnit, hvilket er verdensrekord.

Klokken er 9.30 på den private fødeklinik i bydelen Liberdade i Sao Paulo. 31-årige Tatiane Gomez ligger klar på en briks med et grønt klæde over sig. Hun bliver rullet ind på operationsstuen af to sygeplejersker. Her skal hun om få minutter have foretaget et kejsersnit. Tatiane Gomez er en af tusindvis af brasilianske kvinder, som fravælger at føde naturligt.

54 procent af de brasilianske børn kommer i dag til verden ved kejsersnit, hvilket ifølge verdenssundhedsorganisationen, WHO, er verdensrekord. Til sammenligning er det i Danmark kun 21 procent eller knap hvert femte barn, som fødes ved kejsersnit.

Tatiane Gomez er allerede mor til en 10-årig datter, som hun dengang fødte naturligt. Men hun har denne gang valgt at føde ved kejsersnit, da hun mener, det er mere bekvemt.

”Min første fødsel tog mere end et døgn og var forbundet med enorme smerter. Men det slipper jeg for på den her måde. Samtidig er det langt mere trygt, når man selv kan vælge sted og tidspunkt.”

Hun forklarer, at hun ved sin første fødsel sad fast i trafikken langt fra hospitalet, da vandet pludselig gik. Tatiane Gomez var bange og frygtede ikke at nå frem i tide.

Men kejsersnit skal som udgangspunkt kun anvendes i nødstilfælde under særligt komplicerede fødsler. Derfor anbefaler WHO, at andelen af kejsersnit bør ligge på omkring 15 procent pr. land. Kejsersnit er nemlig forbundet med store sundhedsrisici for både barnet og kvinden. Ifølge WHO har børn undfanget ved kejsersnit ofte vejrtrækningsproblemer efter fødslen og større tilbøjelighed til at udvikle allergier, overvægt og diabetes senere i livet. Samtidig risikerer moderen uheldige sammenvoksninger og problemer ved senere fødsler, herunder fosterdød.

Det store boom i antallet af kejsersnit har fået det brasilianske sundhedsvæsen til at slå alarm. Sammen med regeringen og præsident Dilma Rousseff er der nu iværksat en landsdækkende kampagne for at reducere antallet af kejsersnit. Regeringen er også på trapperne med et lovindgreb, som skal forbyde kejsersnit på offentlige hospitaler, medmindre det kan dokumenteres, at kejsersnit er absolut nødvendigt.

”Vi skal have bragt antallet af kejsersnit ned af hensyn til den enkelte mor og barnets sundhed. De mange kejsersnit er en trussel mod landets generelle sundhed og må ikke blive det normale,” sagde Dilma Rousseff tidligere på måneden på et pressemøde.

Men eksperter frygter, at endnu flere brasilianske kvinder vil få kejsersnit i fremtiden. Hovedparten af indgrebene finder nemlig sted på private klinikker, som regeringen ikke kan forbyde at foretage kejsersnit. Hele 84 procent af fødslerne på private klinikker sker ved kejsersnit. Det hænger blandt andet sammen med, at der er opstået en myte om, at kejsersnit er moderne og bedst for alle parter, mens naturlige fødsler hører fortiden til. Det fortæller Paulo Menez, der er sociolog med speciale i sundhed ved Sao Paulo Universitet.

”Kejsersnit har vundet indpas som den nye og bekvemme metode, der skånsomt bringer barnet til verden. Tendensen forstærkes af, at klinikker og læger ofte presser gravide kvinder til at vælge kejsersnit, fordi de kan tjene flere penge på det,” siger han.

Mange private fødeklinikker betaler lægerne pr. fødsel. Derved tjener både fødselslægen og klinikken betydeligt mere på at foretage kejsersnit frem for naturlige fødsler. På klinikken i Liberdace har lægen Alvaro Clement, der skal operere Tatiane Gomez, bragt over 3000 børn til verden. Langt de fleste er sket ved kejsersnit. På en normal vagt kan han bistå mellem nul og to naturlige fødsler. Men ved kejsersnit kan han nå op til otte fødsler på en vagt. Han afviser dog, at han decideret anbefaler kvinderne kejsersnit.

”Selvom jeg tjener mere på kejsersnit, lader jeg det være helt op til kvinden at bestemme. Men langt de fleste ønsker at betale for kejsersnit og derved undgå smerter og selv kunne planlægge rammerne,” siger Alvaro Clement.

Klokken er 10.21, og Tatiane Gomez kommer ud fra operationsstuen med sin nyfødte søn på armen. Selve indgrebet tog kun 19 minutter. Tatiane Gomez er lettet og fortryder på ingen måde, at hun valgte at få barnet ved kejsersnit.

”Det var meget trygt, ukompliceret og næsten helt smertefrit. Jeg var hverken bange eller stresset. Hvis jeg bliver gravid igen, vil jeg helt sikkert have det ved kejsersnit,” siger den nybagte mor.

Over halvdelen af alle børn i Brasilien fødes nu ved kejsersnit, hvilket er verdensrekord. -
Over halvdelen af alle børn i Brasilien fødes nu ved kejsersnit, hvilket er verdensrekord. - Foto: Michel Renaudeau/AGE/Scanpix