Prøv avisen

OVERBLIK: 124 dages tovtrækkeri om ny svensk regering

Den borgerlige parti Centerpartiets leder, Annie Lööf (billedet), sagde fredag på et pressemøde, at partiet er klar til at støtte Stefan Löfven som statsminister for at holde indvandringskritiske Sverigedemokraterna uden for indflydelse. Foto: 10050 Pontus Lundahl/Tt/Ritzau Scanpix

Fire svenske partier peger på Stefan Löfven som statsminister efter mere end fire måneders forhandling.

124 dage efter at svenskerne gik til valg 9. september, ser der omsider ud til at være en ny regering på vej i Sverige.

De fire svenske partier Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna er således blevet enige om et udkast til en regeringsaftale.

Der er tale om en regering bestående af Socialdemokraterna og Miljöpartiet med de borgerlige partier Centerpartiet og Liberalerna som støttepartier.

Partierne peger på Socialdemokraternas leder, Stefan Löfven, som statsminister, fremgår det af udkastet.

Herunder kan du få et overblik over det langstrakte forløb med at få stablet en ny regering på benene i Sverige:

* Ved det svenske valg 9. september bliver Socialdemokraterna det største parti, Moderaterna næststørst og Sverigedemokraterna nummer tre.

* Hverken Stefan Löfvens rødgrønne blok eller den borgerlige Alliansen får parlamentarisk flertal, og ingen af partierne vil samarbejde med det nationalkonservative og indvandringskritiske Sverigedemokraterna.

* 2. oktober får Moderaternas leder, Ulf Kristersson, to uger til at finde et regeringsalternativ. Det lykkes ikke.

* 15. oktober går opgaven videre til Socialdemokraternas leder og den fungerende statsminister, Stefan Löfven. Han må også opgive.

* 5. november beslutter Riksdagens formand, talman Andreas Norlén, at Moderaternas leder igen skal forsøge at danne en regering, der skal præsenteres for Riksdagen.

* 14. november stemmer et flertal imod Ulf Kristersson som statsminister i spidsen for en topartiregering bestående af Moderaterna og Kristdemokraterna.

* 15. november bliver Centerpartiets leder, Annie Lööf, som den tredje partileder bedt om at sondere mulighederne for at danne en regering. Efter en uge meddeler hun talmannen, at hun ikke har løst opgaven.

* 23. november får Löfven igen overdraget opgaven med at sammensætte og præsentere Riksdagen for en mulig regering.

* I dagene efter antyder først Annie Lööf og siden også Liberalernas leder, Jan Björklund, at de to partier muligvis vil støtte en Löfven-regering, hvis Socialdemokraterna går med på en række krav om reformer af især arbejdsmarkedet og boligområdet.

* Löfven får to gange bevilget ekstra tid til forhandlingerne og får dermed frist til mandag 10. december til at aflægge rapport til talmannen.

* 10. december siger Centerpartiet nej til Stefan Löfven som statsminister i Sverige. Löfven aflægger rapport om forhandlingerne til talman Andreas Norlén.

* Fredag 14. december: 200 medlemmer af Riksdagen stemmer nej til Stefan Löfven som ny statsminister.

* Fredag 11. januar: Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet og Liberalerna når til enighed om et udkast til en regeringsaftale. De peger på Stefan Löfven som statsminister.

Kilder: SVT, TT og Riksdagen.

/ritzau/