Prøv avisen

Overblik: Sådan er det gået i svingstaterne

Mitt Romney (billedet) og Obama klarer indtil videre nogenlunde lige godt i det amerikanske præsidentvalg. - Foto: Wikimedia Commons

Obama vinder præsidentposten i USA med sejr i foreløbig otte ud af 11 af valgets vigtigste kampstater

Den siddende præsident, Barack Obama, får ifølge flere amerikanske medier fire år mere i Det Hvide Hus.

Sejren kom blandt andet i hus, efter demokraten vandt over Republikanernes Mitt Romney i den afgørende kampstat Ohio, som gentagne gange er blevet udråbt som den vigtigste svingstat i valgkampen.

Med sejren i Ohio fik rundede Obama de 270 valgmænd, som er det magiske tal for at vinde et amerikansk præsidentvalg.

De store, amerikanske tv-stationer er i fuld færd med at knuse tal fra de mange delstater og udråbe vindere.

Ifølge de foreløbige resultater vinder Obama otte ud af i alt 11 svingstater. Mitt Romney har sejret i en enkelt kampstat, mens to af de store kamppladser stadig står uden vinder.

Her følger et overblik:

* En regulær valggyser er under opsejling i folkerige Florida, som er den største svingstat med sine knapt 19 millioner indbyggere. Med over 80 procent af stemmerne optalt står begge kandidater til hver 50 procent.

* Der er også en tæt kamp i Virginia, hvor demokraten og republikaneren ligger side om side. Det er derfor endnu helt uvist, hvem der vinder svingstatens 13 valgmænd.

* Barack Obama vinder til gengæld kampstaten Pennsylvania, rapporterer to af de største tv-stationer i USA. Ifølge Fox News og NBC er præsidentens forspring nu så stort i staten, at han ikke længere kan indhentes.

Delstaten giver 20 valgmandsstemmer, og Pennsylvania vejer dermed tungt ved det amerikanske præsidentvalg.

* I bilstaten Michigan udråber tv-stationen CNN Barack Obama som vinder. Med sine 16 valgmænd er kampstaten i Midtvesten en vigtig skalp for den demokratiske præsident i det tætte opgør mod Mitt Romney.

* De amerikanske medier udråber også Obama som vinder i New Hampshire, Colorado, Wisconsin, Nevada og Iowa.

* North Carolina er indtil videre Romneys eneste sejr i svingstaterne. Tv-stationerne Fox News og CNN udråber republikaneren som vinder af sydstaten.

Kilde: CNN, Reuters.