Prøv avisen

Overblik: Sådan forløb kupforsøget i Tyrkiet

Erdogan-tilhængere på gaden i Ankara lørdag. Foto: REUTERS/Tumay Berkin TPX

Der er mindst 265 døde efter kupforsøget mod den tyrkiske regering og præsident Erdogan natten til lørdag

Tyrkiets regering blev forsøgt afsat af en fraktion af militæret natten til lørdag. Her kan du se, hvordan kupforsøget forløb.

* Kuppet blev kendt, da den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, omkring klokken 22 fredag dansk tid sagde, at der var et kupforsøg i gang i Tyrkiet.

* Cirka en time senere annoncerede den statslige tv-station TRT, at et kup fandt sted, og at der var indført militær undtagelsestilstand i landet. I timerne forinden havde militærkøretøjer kørt gennem Istanbul, Tyrkiets største by.

* Et par timer efter at kupmagerne havde annonceret undtagelsestilstand, fandt præsident Erdogan vej til nationalt tv. Han talte via en mobiltelefon, som en tv-vært holdt op til et kamera. Erdogan opfordrede tyrkere til at gå på gaden i protest mod kupmagerne.

* Natten over var der kampe i Tyrkiets hovedstad, Ankara, og landets største by, Istanbul. Kampvogne åbnede ild nær ved det tyrkiske parlament, og der blev rapporteret om eksplosioner ved Atatürk-lufthavnen og på Taksimpladsen i Istanbul.

* Store masser samlede sig for at vise, at de ikke støttede kuppet mod præsidenten. De første meldinger om døde tikkede ind på medier verden over.

* Den tyrkiske efterretningstjeneste MIT sagde klokken 02.00, at der havde været et kupforsøg, som dog var slået fejl.

* Erdogan landede i Istanbul omkring klokken 03.00 natten til lørdag. Han sagde, at han ville forblive Tyrkiets præsident, og at han ville straffe kupmagerne hårdt og rydde op i militæret. Han skød skylden for kuppet på sin ærkefjende, imam Fethullah Gülen, der er bosat i USA.

* I Danmark ændrede Udenrigsministeriets Borgerservice natten til lørdag rejsevejledningen til Tyrkiet. Her frarådede man alle ikke-nødvendige rejser til landet på grund af kupforsøget.

* Lørdag eftermiddag udsendte imam Fethullah Gülen en meddelelse. Han sagde, at han under ingen omstændigheder havde haft noget med kupforsøget at gøre.

* Flere end 1500 medlemmer af den tyrkiske hær er blevet arresteret. Mellem dem er 29 oberster og fem generaler, siger regeringen. 2745 personer i retsvæsnet er blevet fjernet fra deres poster. I alt er mere end 6000 personer tilbageholdt, siger landets justitsminister.

* Søndag middag er dødstallet efter kampene 265. Omkring 1400 personer meldes sårede.

* Udenrigsministeriets Borgerservice har søndag ændret rejsevejledningen tilbage, så danskere ikke længere frarådes at rejse til Tyrkiet.