Overblik: Sådan forløb kupforsøget i Tyrkiet

Der er mindst 265 døde efter kupforsøget mod den tyrkiske regering og præsident Erdogan natten til lørdag

Erdogan-tilhængere på gaden i Ankara lørdag.
Erdogan-tilhængere på gaden i Ankara lørdag. Foto: REUTERS/Tumay Berkin TPX.

Tyrkiets regering blev forsøgt afsat af en fraktion af militæret natten til lørdag. Her kan du se, hvordan kupforsøget forløb.

* Kuppet blev kendt, da den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, omkring klokken 22 fredag dansk tid sagde, at der var et kupforsøg i gang i Tyrkiet.

* Cirka en time senere annoncerede den statslige tv-station TRT, at et kup fandt sted, og at der var indført militær undtagelsestilstand i landet. I timerne forinden havde militærkøretøjer kørt gennem Istanbul, Tyrkiets største by.

* Et par timer efter at kupmagerne havde annonceret undtagelsestilstand, fandt præsident Erdogan vej til nationalt tv. Han talte via en mobiltelefon, som en tv-vært holdt op til et kamera. Erdogan opfordrede tyrkere til at gå på gaden i protest mod kupmagerne.

* Natten over var der kampe i Tyrkiets hovedstad, Ankara, og landets største by, Istanbul. Kampvogne åbnede ild nær ved det tyrkiske parlament, og der blev rapporteret om eksplosioner ved Atatürk-lufthavnen og på Taksimpladsen i Istanbul.

* Store masser samlede sig for at vise, at de ikke støttede kuppet mod præsidenten. De første meldinger om døde tikkede ind på medier verden over.

* Den tyrkiske efterretningstjeneste MIT sagde klokken 02.00, at der havde været et kupforsøg, som dog var slået fejl.

* Erdogan landede i Istanbul omkring klokken 03.00 natten til lørdag. Han sagde, at han ville forblive Tyrkiets præsident, og at han ville straffe kupmagerne hårdt og rydde op i militæret. Han skød skylden for kuppet på sin ærkefjende, imam Fethullah Gülen, der er bosat i USA.

* I Danmark ændrede Udenrigsministeriets Borgerservice natten til lørdag rejsevejledningen til Tyrkiet. Her frarådede man alle ikke-nødvendige rejser til landet på grund af kupforsøget.

* Lørdag eftermiddag udsendte imam Fethullah Gülen en meddelelse. Han sagde, at han under ingen omstændigheder havde haft noget med kupforsøget at gøre.

* Flere end 1500 medlemmer af den tyrkiske hær er blevet arresteret. Mellem dem er 29 oberster og fem generaler, siger regeringen. 2745 personer i retsvæsnet er blevet fjernet fra deres poster. I alt er mere end 6000 personer tilbageholdt, siger landets justitsminister.

* Søndag middag er dødstallet efter kampene 265. Omkring 1400 personer meldes sårede.

* Udenrigsministeriets Borgerservice har søndag ændret rejsevejledningen tilbage, så danskere ikke længere frarådes at rejse til Tyrkiet.