Påsken fejres med forskellige traditioner verden over

Børn klædt ud som hekse og mænd med overskæg i farezonen for at blive grå. Læs her om forskellige påsketraditioner fra udlandet

Der er mange forskellige traditioner for fejringen af påske. -
Der er mange forskellige traditioner for fejringen af påske. -. Foto: NORBERT MILLAUER Denmark.

Påsken fejres verden over, men ikke alle steder sker det med gule påskekyllinger, malede æg og fortællinger om Jesu korsfæstelse og genopstandelse.

Her er nogle eksempler på anderledes traditioner for at fejre påsken verden over:

Påskemåltid i Frankrig

Anden påskedag får indbyggerne i den franske by Haux et særligt påskemåltid. Mere end 4.500 æg bruges til at lave en kæmpe omelet, som skal mætte flere end 1.000 mennesker. Indbyggerne slår æggene ud om morgenen hjemmefra og bringer dem til byens torv for at bage omeletten.

Det polske påskebrød

De polske mænd slipper for at hjælpe i køkkenet med den store påskemiddag. Sagnet lyder, at hvis husets herre hjælper med at bage det traditionelle påskebrød, vil hans overskæg blive gråt, og dejen vil blive en fiasko. Polakkerne hælder også vand på hinanden anden påskedag som del af en gammel tradition.

Påskeudklædning i Finland

Nogle steder i Finland går børnene på gaden med sorte ansigter, tørklæder om hovedet og en kost i hånden. I den vestlige del af landet tændes også bål. Ifølge sagnet vil hekse flyve rundt mellem langfredag og påskedag, og flammerne skal skræmme dem væk.

Kys og appelsiner i Storbritannien

Også i Storbritannien findes anderledes påsketraditioner. Anden tirsdag efter påske kalder politichefen i byen Hungerford alle mænd sammen ved at blæse i et horn. Der vælges to mænd, der skal bære en lang stang med en orange top og forårsblomster bundet til stangen med farvede bånd. De går gennem gaderne og giver byens kvinder appelsiner til gengæld for kys.

Kilde. The Daily Telegraph.

To piger venter på et påskeoptog i Sevilla. I Spanien er der hundredevis af optog denne uge.
To piger venter på et påskeoptog i Sevilla. I Spanien er der hundredevis af optog denne uge. Foto: Marcelo Del Pozo/Scanpix Denmark