Pædofili-skandale vækker vrede i Pakistan

Mindst 280 børn frygtes misbrugt i en pakistansk pædofiliskandale. Krænkelser i hundredvis er optaget på video, mens ofrenes familier er blevet afpresset

En mor fra landsbyen Husain Khan Wala, hvis barn er blandt de hundredvis af pakistanske børn, der er blevet misbrugt i Punjab-provinsen. De lokale beboere anklager politiet for at dække over de pædofile forbrydere. -
En mor fra landsbyen Husain Khan Wala, hvis barn er blandt de hundredvis af pakistanske børn, der er blevet misbrugt i Punjab-provinsen. De lokale beboere anklager politiet for at dække over de pædofile forbrydere. - . Foto: Scanpix.

Fortvivlede familier raser mod myndighederne i Punjab-provinsen i Pakistan, hvor en gruppe af pædofile mistænkes for sexmisbrug af mindst 280 børn. Overgrebene er blevet filmet, og de hundredvis af optagelser er derefter solgt eller brugt til at afpresse børnenes familier, der lever under fattige kår, skriver internationale nyhedsbureauer.

Men politiet i Pakistan beskyldes for at dække over gerningsmændene. Aktivister mener, at ordensmagten har lukket øjnene for overgrebene og har ladet pædofile flygte fra landsbyen Husain Khan Wala, der har været centrum for misbruget. Samtidig fortæller flere forældre, at politiet langtfra har været til nogen hjælp, når de har anmeldt sexovergrebene mod deres børn.

”Jeg tog til politistationen for at indgive en anmeldelse, men i stedet for at skrive en rapport varetægtsfængslede de min søn,” siger Shakila Bibi, der er mor til et af ofrene.

”Vores børn blev tvunget ind i det her. De blev ydmyget. Men politiet behandler dem som kriminelle,” har en anden mor forklaret.

I mandags blev fem mistænkte i sagen anholdt. I forvejen var syv i politiets varetægt. Senere har myndighederne ifølge det tyske nyhedsbureau DPA sigtet de mistænkte for terror.

Politiet mener ikke, at uhyrlighederne er gået ud over flere end 30 børn, og politichefen Rai Babar siger, at aktivister og medier overdriver, når de beskriver sagen.

Politichefen afviser samtidig, at politiet har gjort noget forkert i sagen.

”Jeg forsikrer jer, at vi tager dette meget alvorligt, og efterforskningen vil være retfærdig og gennemsigtig,” siger Rai Babar.

Frygt for, at de seksuelle ydmygelser vil bringe skam over ofrenes familier, kan dog afholde forældre til misbrugte børn fra overhovedet at kontakte politiet. I det konservative, pakistanske samfund værner familier netop i høj grad om deres ære.

”Jeg har personligt mødt hundredvis af forældre, som endnu ikke har indgivet en officiel anmeldelse - enten på grund af frygt eller skam,” siger advokat Latif Sara, der er aktivist og repræsenterer en del af ofrene.

Beboere i landsbyen Husain Khan Wala har forklaret, at det er en prominent familie i byen, der i årevis har stået bag det omfattende børnemisbrug.

Flere teenagedrenge har berettet om årelange krænkelser, hvor de er blevet truet på livet af gerningsmændene med blandt andet knive og økser.Ifølge ofrenes advokat stammer nogle af de krænkende optagelser helt tilbage fra 2007. Filmklippene er angiveligt solgt for 40 pakistanske rupee - eller mindre end tre kroner.

Politichef Rai Baber mener, at der er tale om en gammel sag, som kun er bragt op af en gruppe landsbybeboere, der vil udnytte den taktisk i en konflikt om salg af noget land.

Imidlertid er politikerne i det pakistanske parlament nu gået ind i sagen.

De vedtog i mandags en resolution, der fordømmer overgrebene, og kræver, at dommerne statuerer et eksempel, når de skyldige engang bliver dømt.

Aktivister mener, at den aktuelle pædofili-sag kun er toppen af isbjerget i Pakistan, hvor mindst 3500 overgreb mod børn sidste år blev registreret.