Pakistan er verdens farligste land for nyfødte

Hvert år dør 2,6 millioner børn, inden de har nået at leve i en måned. Det viser en rapport fra Unicef, der også slår fast, at den højeste spædbørnsdødelighed findes i Pakistan

Rapport fra FN’s børneorganisation, Unicef, viser, at ét ud af 22 pakistanske spædbørn ikke overlever mere end en måned.
Rapport fra FN’s børneorganisation, Unicef, viser, at ét ud af 22 pakistanske spædbørn ikke overlever mere end en måned. Foto: Modelfoto/Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Et ud af 22.

Så mange pakistanske spædbørn overlever ikke deres livs første måned, viser en rapport fra FN’s børneorganisation, Unicef. Dermed er Pakistan det land i verden, hvor dødeligheden blandt spædbørn er størst. Lidt længere nede på listen findes krigshærgede lande som Afghanistan og Sydsudan, hvor henholdsvis et ud af 25 og 26 børn lever kortere end en måned.

Det er første gang, at Unicef udarbejder en sådan rangliste. I mange år har man fokuseret på dødeligheden for børn op til fem år. Men mens antallet af dødsfald blandt verdens børn i alderen én måned til fem år er gået betydeligt ned i de seneste årtier, viser det sig nu, at det forholder sig anderledes med de alleryngste børn. Ifølge Unicef-rapporten dør der hvert år omkring 2,6 millioner spædbørn, som er under en måned gamle. Og af dem dør en million allerede den dag, de bliver født.

Hvorfor det netop er Pakistan, som har den højeste spædbørnsdødelighed, er svært at give et præcist svar på, fortæller Line Grove Hermansen, kommunikations-direktør i Unicef Danmark.

”Det skyldes en kompleks sammensætning af blandt andet sociale og kulturelle forhold. Men helt konkret ved vi, at man i Pakistan prioriterer meget få penge til det offentlige sundhedssystem, så det kan være en del af grunden,” siger hun.

Heller ikke Stig Toft Madsen, seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, kan pege på en entydig årsag til Pakistans placering.

”Jeg ville have troet, at Afghanistan lå øverst på listen, ligesom man kunne forestille sig, at Pakistans sammenlignelige nabolande, Indien og Bangladesh, også ville befinde sig i top 10. Alligevel ved vi, at særligt Bangladesh i de senere år har klaret sig bedre end Pakistan på en del sociale parametre, så det er dette måske endnu et tegn på,” siger han og fortsætter:

”Det skyldes måske, at pakistanerne ikke er så gode til at hjælpe deres kvinder til klinikkerne, medmindre det da er på et tidligere stadie i graviditeten, hvor det handler om at få afklaret, om det bliver en dreng eller en pige. Vi ved jo, at mange aborterer, hvis det er en pige. Men det gør man for det meste, inden barnet er født, så jeg tvivler på, at kønsselektering er årsagen her,” siger han.

Ifølge Unicef-rapporten er de hyppigste årsager til spædbørnsdødelighed for tidlige fødsler og komplika- tioner under graviditeten. Også dårlig hygiejne og mangel på elektricitet og rent vand på klinikkerne har stor betydning for, hvor mange børn der overlever deres livs første måned. Landets indkomstniveau spiller også en rolle, og derfor er det i overvejende grad i fattige lande, at problemet er størst.

Men indtil videre er baggrunden for landenes nøjagtige placering ukendt. Man ved derfor heller ikke endnu, hvorfor Danmark indtager placeringen som nummer 46, mens nordiske naboer som Island og Norge ligger henholdsvis nummer to og nummer 10. Det skal Unicef først til at undersøge, forklarer Line Grove Hermansen.

Hun mener dog, at en mulig forklaring på Islands gode placering kan være, at der generelt ikke fødes ret mange børn i Island, og at det derfor er lettere at varetage de fødsler, der er, på en god måde. Det forklarer dog ikke, hvorfor et folkerigt land som Japan er det sted i verden, hvor nyfødte børn har de bedste vilkår. Her er det kun et ud af 1111 børn, som ikke når at blive en måned gammel. Men også det kan der være en god forklaring på, siger Line Grove Hermansen:

”Vi ved, at man i Japan har en rigtig god informationsindsats, der retter sig mod gravide kvinder. Så det er i høj grad også et spørgsmål om viden og uddannelse.”