Pakistan sylter blasfemisag mod kristen

Menneskeretsorganisationer retter ny kritik mod Pakistan, efter at en domstol i går udsatte en høring om løsladelse mod kaution for Rimsha Masih, der er anklaget for blasfemi

I januar 2011 blev Punjabs guvernør Salman Taseer myrdet af sin egen sikkerhedsvagt efter at have udtalt sig kritisk om blasfemiloven. På billedet ses en gruppe protesterende pakistaneres reaktion på den tidligere guvernørs udtaelser.
I januar 2011 blev Punjabs guvernør Salman Taseer myrdet af sin egen sikkerhedsvagt efter at have udtalt sig kritisk om blasfemiloven. På billedet ses en gruppe protesterende pakistaneres reaktion på den tidligere guvernørs udtaelser. Foto: Arif Ali Denmark.

Aktivister vil have den kristne pakistanske pige Rimsha Masih løsladt, før det er for sent. Hun er fængslet, beskyldt for at have brændt Koranen i sit hjem, og risikerer nu dødsstraf. I går udsatte en pakistansk domstol en høring i sagen på grund af tekniske årsager, hvilket får menneskeretsorganisationer til at frygte, at sagen kommer til at trække i langdrag.

Det vil fortsætte i uendeligheder, og denne mindreårige pige vil rådne op i fængsel. Vi vil have hende løsladt og vi vil have hende beskyttet, siger menneskeretsaktivist Tahira Abdullah.

LÆS OGSÅ: Protester mod fængsling af kristen pige i Pakistan

Detaljerne om, hvem Rimsha Masih er, og præcist hvad hun har gjort, er stadig uklare. Ifølge nogle medier er hun blot 11 år og lider af downs syndromet. Men ifølge en hospitalsrapport er hun 14 år, men besidder en 11-årigs mentale kapaciteter.

Ifølge Rao Abdur-Rahim, en af de advokater der fører sagen mod Ramshi Masih, er den seneste høring blevet udsat, fordi den mentale undersøgelse af Masih blev foretaget uden retslig kendelse.

Også det opfatter menneskeretsaktivister som et forsøg på at sylte sagen, der er direkte relateret til den mere omfattende debat om landets kontroversielle antiblasfemi lov. Ifølge den pakistanske antiblasfemi lov falder kritik af islam og profeten Muhammed under kategorien for kriminelle handlinger, der kan straffes med døden.

Selvom Pakistan endnu ikke har gjort brug af dødsstraf i blasfemisager, skaber loven utryghed. Især blandt det kristne mindretal, der beskylder det muslimske flertal for at misbruge og overfortolke loven ved at henvise til den i tilfælde, hvor der opstår uenigheder mellem kristne og muslimer. Så sent som i går fandt overgreb mod kristne sted, ifølge Tahira Abdullah, i området omkring byen Karachi.

Menneskeretsaktivister forlanger, at loven bliver annulleret eller reformeret. Men den nyder stor støtte blandt befolkningen og tilsyneladende også blandt de pakistanske advokater, hvoraf enkelte direkte udtaler, at de ikke vil lade loven komme til debat.

I januar 2011 blev Punjabs guvernør Salman Taseer myrdet af sin egen sikkerhedsvagt Mumtaz Qadri efter at have udtalt sig kritisk om antiblasfemiloven.

I sagen om Rimsha Masih advarer advokat Rao Abdur-Rahim den mindreårige kristne piges forsvarer mod at gøre antiblasfemiloven til genstand for kritik, da det efter hans vurdering kan resultere i nøjagtig den slags voldelige overgreb, de kristne frygter.

Der findes mange af Mumtaz Qadris slags i dette land, der vil støtte dem, siger Rao Abdur-Rahim og sender en indirekte trussel mod alle dem, der ønsker at ændre på antiblasfemiloven.


Kilde: religion.dk, pakistani.org, Reuters, AFP.